Genkse speelpleinen: altijd fun in de vakanties

Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018 9.56 u.
Elke vakantie zoeken heel wat kinderen een leuke bezigheid, niet ver van huis en betaalbaar. “Speelpleinwerkingen komen dan als geroepen. Genk heeft een lange traditie op dat vlak, maar toch moeten we elk jaar weer op zoek naar monitoren ”, zegt Isabel Poddighe van Dienst Jeugd.

Goed en goedkoop

Ouders die op zoek zijn naar betaalbare en nabije activiteiten voor kinderen, vinden in Genk vijf speelpleinwerkingen. In totaal trekken ze jaarlijks ruim 1650 kinderen. Isabel Poddighe van Dienst Jeugd: “Speelpleinwerkingen zijn een belangrijke aanvulling op de jeugdverenigingen, de jeugdwelzijnswerkingen van GIGOS, de kinderopvang en andere organisaties die activiteiten of kampen voor kids organiseren. Ze zijn bovendien goedkoop want het kost de ouders dagelijks maar een paar euro per kind.”

Iedereen welkom

Een speelpleinwerking kan je vergelijken met een jeugdwerking, maar deze verenigingen zijn specifiek gericht op de jongste kinderen en vinden enkel plaats tijdens de schoolvakanties op weekdagen. “Iedereen is welkom op het speelplein” zegt Isabel. “Of je nu vijf dagen of de hele vakantie komt!“

Ravotten!

De vakanties worden ingevuld met een aantrekkelijk aanbod waarbij er geknutseld, geravot of gewoon fijn gespeeld kan worden. Kinderen leren er bovendien andere kinderen kennen, vaak uit hun eigen wijk. “Wist je trouwens dat Genk ook een werking heeft waar kinderen met een beperking terecht kunnen? Sommige speelpleinen bieden ook opvang aan, wat zorgt voor gepaste openingstijden voor ieder kind. ”

Speelpleinfuif

Stad Genk ondersteunt al deze speelpleinwerkingen zodat de kinderen optimaal kunnen genieten van het aanbod. Elk speelplein is vertegenwoordigd in de speelpleincommissie en in de jeugdraad. De speelpleincommissie organiseert bovendien elk jaar leuke evenementen om de band tussen de werkingen te versterken. De speelpleinen komen samen en dan wordt er flink gedanst op de ‘Speelpleinfuif’ in het jeugdcentrum in Genk-Centrum.

Spektakel

“Het jaarlijkse hoogtepunt is ongetwijfeld de Playbackshow”, weet Isabel. "Dat is tijdens het laatste weekend van de zomervakantie. Alle moni’s komen dan samen en oefenen dan indrukwekkende dansjes in om de jury te overtuigen van hun kunnen. Spektakel, maar ook humor verzekerd!”

Monitoren gezocht

De kinderen worden begeleid door enthousiaste en jonge monitoren. Samen met het bestuur stellen ze telkens weer een tof programma samen. Zonder hen kunnen de speelpleinwerkingen niet draaien. Isabel: “Misschien ken je wel iemand die monitor wil worden of heb je zelf zin om deel uit te maken van een Genkse speelpleinwerking? Je kan bij ons kosteloos een animatorcursus volgen. 

Op 7 april 2018 organiseert de Dienst Jeugd van stad Genk een vormingsdag voor monitoren en hoofdmonitoren van alle speelpleinen. Inschrijven kan via jeugd@genk.be

op zoek naar een speelpleinwerking bij jou in de buurt?