Genkse sportkampioenen 2020 toch gehuldigd

Gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2021 11.59 u.
Lege tribunes en onderbroken competities. 2020 was een vreemd sportjaar. Ook de jaarlijkse kampioenenhuldiging werd noodgedwongen geannuleerd. Maar de Genkse sportraad bedacht een waardig alternatief en zocht de sportkampioenen op aan huis of in hun club.

Spreek gerust over een traditie. Al meer dan drie decennia huldigt de stedelijke sportraad aan het begin van het jaar alle Genkenaren die kampioen werden in hun sport. Individueel of in clubverband. “Voor de ogen van honderden mensen plaatsen we ze op het allerhoogste schavot. Met feestelijke muziek en bekende gasten. Dat was dit jaar uiteraard onmogelijk. Toch wilden we hen koste wat kost in de bloemetjes zetten. Corona mocht voor onze kampioenen niet nóg eens de spelbreker zijn”, vertelt voorzitter Jean Bieghs strijdvaardig.

Hoogstpersoonlijk bezoekje 

Dus gooide de sportraad het over een andere boeg. Jean: “We besloten om iedereen te verrassen met een persoonlijk bezoekje. De inspiratie haalde ik bij de duikclub waar ik ondervoorzitter ben. Daar vervingen we de jaarlijkse receptie door een huisbezoek met een klein presentje. Omwille van de opgelegde beperkingen gingen we nooit voorbij de voordeur. Maar dat was ver genoeg om te zien hoe blij en aangenaam verrast de mensen waren. Datzelfde effect willen we nu ook creëren met de huldiging van onze sportkampioenen.”

Superblije cyblobalbroers in de prijzen 

En dat lijkt aardig te lukken. Wanneer Jean en Sandra Alenteyns van de sportraad Matthias en Ithiel Soglohoun (foto) ontmoeten, verschijnt een timide maar brede glimlach op de broers hun lippen. De twee werden het afgelopen jaar Belgisch kampioen cyclobal in de jeugdreeksen. Al jaren maken ze het mooie weer bij hun club CyclobalGenk 68. “We zijn superblij met onze nationale titel. Door corona was de beleving het afgelopen jaar helemaal anders, maar dat maakt ons niet minder fier. En het is ook fijn dat we daar nu een erkenning voor krijgen”, vertellen de broers.

13 individuele titels 

Vanop afstand ziet een trotse papa hoe Matthias en Ithiel op de foto gaan en naast een oorkonde uit handen van de voorzitter ook een mooi cadeau van SportinGenk in ontvangst nemen. Net als alle andere kampioenen op het bezoeklijstje. “Gelukkig zijn er dat geen vierhonderd zoals gebruikelijk. We zouden nogal veel kilometers maken”, lacht Jean. “Al hadden we het natuurlijk veel liever anders gezien. Door corona waren er veel minder competities en dus ook minder kampioenen.

Maar dat doet geen afbreuk aan de prestaties van de mensen die we dit jaar huldigen. Integendeel.” In 2020 behaalden 13 sporters een individuele titel met daarbij 6 Limburgse en 5 Belgische kampioenen. Xander Przybylak kaapte Europees goud weg in het karten en enduro racer Dietger Damiaens kroonde zich zelfs tot wereldkampioen. Voortaan mogen ook 5 Genkse ploegen een extra trofee in hun prijzenkast opblinken. Naast het duo Soglohoun gaat het onder meer om 2 jeugdclubs van KRC Genk.

“We bezoeken uiteraard niet alle spelertjes”, verduidelijkt Jean. “Ook dat zou in deze tijden natuurlijk niet verstandig zijn. Bij hen overhandigen we de oorkonde en het geschenkpakket aan een afgevaardigde van de club.”

Uitkijken naar 2022 

Intussen kijkt de voorzitter al uit naar opnieuw een normale editie van het huldigingsfeest in 2022. Jean: “Onze sporters doen het intussen weer prima. Als de coronastorm hopelijk stilaan gaat liggen en de competities weer een normaal verloop kennen, staan er straks nog meer kampioenen op in onze stad. Wat kijk ik ernaar uit om hen weer in de spotlights te zetten. Dat verdienen ze. Allemaal! Samen met de vele bewonderende blikken en het ondersteunende applaus van het publiek. Want dat hebben ze al veel te lang moeten missen.”

Meer sport?

sportingenk.be
#sportersbelevenmeer

Volg SportinGenk op Facebook en Instagram