Genkse Stalenstraat kleurt groen: drie handelspanden krijgen groene gevel

Gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2023 15.58 u.
Persbericht van 14 maart 2023

Enige tijd geleden lanceerde stad Genk een oproep in de Stalenstraat: welke handelaars willen hun gevel vergroenen? Kandidaten mochten zich inschrijven en deden dat massaal. Dit voorjaar is het eindelijk zo ver: drie gevels worden omgetoverd tot een oase van groen.

Rij je binnenkort nog eens over de Genkse Stalenstraat, dan zullen drie gevels onmiddellijk in het oog springen: Limonata (nr. 17), Mister Ed (nr. 82), en Barbershop Marakech (nr. 131) worden volledig vergroend.

Eind 2021 werden alle handelaars en eigenaren van een handelspand uit de Stalenstraat opgeroepen om zich kandidaat te stellen om samen met Genk een groene uitdaging aan te gaan. Inzet zijn drie duurzame, grondgebonden groengevelsystemen die 100% gefinancierd worden door de stad. “De eigenaar staat na de installatie wel zelf in voor de onderhoudskosten, dat is de afspraak,” vult schepen van Economie en Duurzaamheid Toon Vandeurzen aan.

“Het is onze ambitie om, naast behoud en beheer van natuurgebieden zoals de Stiemervallei, Genkse wijken en handelszones te vergroenen. Die vergroening kan bijvoorbeeld door gevels aan te pakken. Daarom kozen we voor dit project in de Stalenstraat. Zo tonen we hoe gevelgroen toegepast kan worden, het is een bron van inspiratie voor alle Genkse handelaars en burgers,” legt schepen Vandeurzen uit.

Meer groene gevels

Handelaars uit Genk-centrum en de overige handelsstraten kunnen in de toekomst ook een groengevel realiseren met de gedeeltelijke steun van stad Genk. Het subsidiereglement voor de renovatie van handelspanden voorziet namelijk tot €10.000 extra subsidie voor levende groene gevels.

De drie handelspanden in de Stalenstraat worden dit voorjaar aangepakt, daar worden nu alle afspraken voor vastgelegd. De realisatie hiervan gebeurt door de Genkse firma Talea die gespecialiseerd is in het plaatsen van grondgebonden groengevelsystemen. Talea zet ook in op het maximaal creëren van duurzame jobs en het stimuleren van een doorstroom uit de sociale economie. Hun medewerkers worden met zorg gekozen en krijgen kansen om te groeien in hun vaardigheden. Bedrijfswinsten worden gebruikt om sociale projecten te ondersteunen.

Vallei van Werelden

De Genkse Stalenstraat staat sinds enige tijd bekend als de ‘Vallei van Werelden’. Er werden de voorbije jaren heel wat acties gerealiseerd zoals de muurschildering op de gevel van de Wara (werk van straatkunstenaar Smates), de bestickering van 5 elektriciteitskasten, nieuwe vlaggen met afbeeldingen van bloemen en planten die voorkomen in de Stiemervallei en een dertigtal geveltuintjes en kleinschalige groengevels verspreid over de hele straat. De drie groene gevels die nu gerealiseerd worden, zijn een volgende stap in de ontwikkeling van dit project.

Met de vergroening van de Stalenstraat wordt ook de link met de aangrenzende Stiemervallei gelegd. Dit past binnen het project ‘De Tuinen van Waterschei’. De stad zet hier in op de verbinding tussen mens en natuur.