Genkse zomerscholen opnieuw van start: focus op taal en talent

Gepubliceerd op woensdag 6 juli 2022 8.20 u.
Persbericht van 6 juli 2022

De zomervakantie start, maar leren stopt nooit. Ook in Genk worden er de volgende maanden opnieuw zomerscholen georganiseerd. Spelenderwijs gaan de kinderen aan de slag met taal om hun kennis van het Nederlands te optimaliseren naar aanloop van het nieuwe schooljaar.

“Al meer dan tien jaar organiseren we in Genk een zomerschool voor anderstalige nieuwkomers”, vertelt schepen van Talentontwikkeling Anniek Nagels. “Sinds de coronapandemie is de zomerschool op Vlaams niveau uitgebreid en is er een ruim aanbod voor alle kinderen die baat hebben bij extra taalstimulatie.”

Talent

De zomerschool voor anderstalige nieuwkomers wordt georganiseerd voor kinderen die maximum anderhalf jaar in België zijn en is gericht op 6- tot 12-jarigen. Dit jaar schreven maar liefst 44 kinderen zich in om ook tijdens de vakantie bij te leren. “Een derde van hen komt dit jaar uit Oekra├»ne, geen verrassing gezien de crisis in het land”, vertelt schepen Nagels.

De kinderen gaan gedurende twee weken, de eerste van juli en de laatste van augustus, aan de slag tijdens de taal- en talentweken. In de voormiddag ligt de focus op taal, in de namiddag gaan ze op pad om Genk te verkennen.
“Zo laten we de kinderen kennis maken met alles wat Genk te bieden heeft. Dit jaar is het thema ‘ecologisch leven’ en gaan ze onder meer op bezoek in een recyclagepark en kringwinkel. Maar ze gaan ook op ontdekking in Bokrijk, C-mine en Kattevennen en maken kennis met de Genkse Academies en zoveel meer. Op deze manier ontdekken ze het vrije tijdsaanbod in onze stad. Zodat ze hun talenten ook na de zomerschool verder kunnen ontplooien. Een hobby is trouwens ook een uitgelezen kans om je taal verder te ontwikkelen”, vindt schepen Nagels.

Het project wordt gerealiseerd vanuit een breed samenwerkingsverband met verschillende stedelijke en niet-stedelijke diensten. Intensieve begeleiding van de anderstalige nieuwkomers naar het project gebeurt i.s.m. Genkse basisscholen, OCMW, Campus O3 (vzw PAS en vzw Kind en Taal) en de dienst Diversiteit en Gelijke Kansen

Veel vraag

In Genk is het aanbod zomerscholen sinds twee jaar uitgebreid, een initiatief van Vlaams minister Ben Weyts en Bart Somers. Zo is het aanbod niet langer enkel gericht op anderstalige nieuwkomers, maar alle Genkse kinderen die extra taalstimulering kunnen gebruiken. Alle kinderen van 4 t.e.m. 12 jaar zijn welkom. Uitzonderlijk dit jaar worden er ook enkele kinderen uit de eerste graad van het middelbaar toegelaten, omdat er veel vraag is. Zij worden tijdens de zomerschool begeleid door leerkrachten en freelancers uit de educatieve en culturele sector.

“Zo zijn er dit jaar in totaal elf zomerscholen, waarvan die voor anderstalige nieuwkomers er slechts eentje is. Overkoepelend kunnen we zo 214 kinderen bereiken en verder helpen leren tijdens de zomer,” sluit schepen Nagels af.