50 jaar adviesraad 55+

Op 27 oktober 2022 vierde de Genkse Adviesraad 55+ zijn vijftigste verjaardag in vol ornaat. Tijdens een academische zitting voor honderden genodigden namen twee spraakmakende sprekers de genodigden mee naar belangrijke inzichten over ouder worden. Georges Janssen werd tijdens de zitting gekroond tot de winnaar in de wedstrijd van het gouden koekje.
 
Als op een na oudste adviesraad van en voor medioren en senioren is de Genkse Adviesraad 55+ al jaren toonaangevend. Uit contacten met vergelijkbare adviesraden in Vlaanderen blijkt dat adviesraden voor medioren en senioren in andere steden en gemeenten geregeld naar Genk kijken voor inspiratie. Een feestelijke bijeenkomst met veel aandacht voor de uitdagingen bij 55-plussers was helemaal op zijn plaats.
 
Gouden jubileum
In het voorjaar mochten alle Genkenaren hun recept van een gouden koekje of gebakje insturen en het klaargemaakt afleveren. Goud is de feestkleur bij uitstek. Jaarlijks worden honderden koppels gevierd die vijftig jaar gehuwd zijn. Ditmaal was het de beurt aan de adviesraad 55+. Uit de vele lekkere inzendingen selecteerde een jury het koekje van Georges Janssen als het beste op basis van smaak, presentatie, textuur en de link naar goud. De deelnemers aan de academische zitting kregen het heerlijke koekje van Georges alvast op een schoteltje.
 
Verrassende sprekers
Die avond lichtte professor dr. Nico De Witte het belang van participatie bij ouderen toe. Hun stem helpt het stadsbestuur het beleid op maat van medioren en senioren verder te verfijnen. Aansluitend nam trendanalist en veranderingspsycholoog Herman Konings de aanwezigen mee voor een boeiende uiteenzetting over ‘fluid aging’. Ouder worden gebeurt niet in vastomlijnde stadia die voor iedereen dezelfde zijn.