Getipt: 4X water in de Stiemerbeek onder de loep

Gepubliceerd op woensdag 29 juni 2022 11.18 u.
In vergelijking met 30 jaar geleden gaat het beter met de waterkwaliteit in de Stiemer die Genk doorkruist. Dat heeft Stiemerlab met de hulp van 59 vrijwilligers kunnen vaststellen. Een jaar lang voerden ze onderzoek. Dit zijn vier opvallende weetjes.
01 NUTTIGE BACTERIËN

In de 108 waterstalen die de vrijwilligers van Stiemerlab namen, valt het aandeel bacteriën alvast op: 75% van het gevonden DNA in de beek is afkomstig van deze minuscule eencelligen. Het overige deel zijn sporen van planten en dieren. Bacteriën in water zijn niet ongewoon. Onze planeet bestaat immes voor het grootste deel uit micro-organismen zoals schimmels, bacteriën, micro-algen, ... Bacteriën hebben vaak een nuttige functie: ze ruimen organisch materiaal op zoals bladeren en uitwerpselen van dieren.

02 MEER ZUURSTOF MINDER STIKSTOF

Sterrenkroos komt heel vaak voor in de Stiemer. Deze frisgroene zuurstofplant houdt van ondiep water. Op het water vormt het een rozet van kleinere bladeren. De bloeitijd is van mei tot september.

Met 8 milligram per liter zit het trouwens goed met het zuurstofgehalte van de Stiemer.
Deze hoeveelheid is genoeg voor vissen om te overleven. Ook het stikstofgehalte daalde ten opzichte van vroegere waarnemingen.

03 ALLE BEESTJES GROOT EN KLEIN

Hoewel er geen vissen in de Stiemer gezien zijn tijdens de staalafnames, is de kans dat er binnenkort vis in de Stiemer zwemt groot. Op dit moment wordt het stekelbaarsje massaal gespot in de Schabeek, een zijstroom van de Stiemer.

Toch is er tijdens het onderzoek een heel speciaal diertje gesignaleerd: een rivierkreeftje. Maar hier wordt nog verder onderzocht hoe dit beestje aan de Stiemer terechtkwam.

04 ONTDEK DE VALLEI

Een tip voor de zomer! Ontdek de vallei al wandelend of fietsend via de 8 kilometer lange tocht langs de Stiemer. Puur wandelplezier! Starten kun je aan Thor Park in Waterschei of De Maten in Termien. Wie weet wat jij nog meer ontdekt!

Merk zeker de werken op aan de overstorten van de riolering naar de beek. Die worden nu aangepast zodat er binnenkort veel minder rioolwater in de beek terecht komt bij hevige regenval.

Stiemerlab is een realisatie van stad Genk, LUCA School of Arts, VITO, UHasselt en VMM en met de steun van Vlaanderen.
Meer info over het wateronderzoek:
Lees meer
Meer info over andere projecten in de Stiemervallei:
Lees meer