Getipt: 5x duurzame moves in Genk

Gepubliceerd op woensdag 25 augustus 2021 14.36 u.
Klimaatverandering is overal in het nieuws. Misschien vind je dat niet fijn, toch moet iedereen hiermee leven. Alles begint met onze eigen bereidheid om er iets aan te doen. Genk heeft een klimaatplan waarvoor iedereen zich kan inzetten: 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030.

5 tips om duurzamer te leven

01. Last van water?

Laat zoveel mogelijk regenwater in je eigen tuin infiltreren of vang op. Want zo loopt het niet naar de riolering of lager gelegen delen die de toevloed niet aankunnen. Gebruik waterdoorlatende verharding waar nodig, vervang overbodige verharding door groen. Leg een groendak op je huis of tuinhuis, maak een wadi in je tuin. Geen idee hoe aanpakken?

Tuinrangers helpen je op weg. Boek ze nu op www.heempark.be/tuinranger.
Problemen met riolering in je straat? Meld via www.genk.be/rioolprobleemmelden.

02. Maak werk van energiebesparing

Je huis duurzaam renoveren is niet alleen goed voor je factuur maar ook tegen de CO2-uitstoot die ons klimaat ongunstig beïnvloedt. De RENOcoach begeleidt je op maat (ook in verhuurhuizen!) Je krijgt niet alleen hulp bij de aanvraag van offertes of andere technisch-administratieve vragen. Maar ook over premies of de renteloze leningen van 1,5 of zelfs 0% weten ze er meer.

Interesse?

renocoach@stebo.be, www.stebo.be/renocoach of bel 089 39 16 64.
Renteloze lening: www.woneningaoz.be/rentesubsidie

03. Kies een duurzaam vervoermiddel

Laat de wagen vaker staan en doe meer verplaatsingen binnen Genk te voet of met de bus. Of je kan ook meer kiezen voor snel en makkelijk vervoer met de fiets. Goed voor je lichaamsbeweging en de luchtkwaliteit. In Genk kan je gratis verschillende modellen uittesten via de formule Test Bisiklet: van elektrische fiets tot bakfiets.

Kijk op www.genk.be/fietsen voor meer inspiratie

04. Doe natuurlijke inspiratie op

Ben je een beginner op het vlak van duurzaam leven? Kom dan eens naar het Heempark. Je kan er terecht voor interessante workshops en infoavonden. Vind er plantjes en zaden om je tuin te vergroenen of maak kennis met de imkers. Of stel er al je duurzame vragen: hoe maak ik een diervriendelijk kippenhok of hoe makkelijk is composteren? Als je het antwoord hier niet vindt, brengen we je naar de juiste plek.

Kijk op www.heempark.be/ikdoemee en breng je kids mee voor de leuke speeltuin. 

05. Expo over het klimaat

Binnenkort loopt in de Bibliotheek een thematentoonstelling over het klimaat. Het initiatief is van ‘Grootouders voor het klimaat’. Zij motiveren ons om dringend anders te gaan leven voor onze kinderen. Je krijgt hier niet alleen de knelpunten op wereldschaal te zien maar ook de problemen dichtbij huis, zoals langdurige droogte en plotse overstroming. En je krijgt uiteraard ook te horen wat we eraan kunnen doen. Kom kijken met je (klein)kinderen!

Van 1 tot 31 oktober 2021 in Bibliotheek Genk, tijdens de openingsuren
www.grootoudersvoorhetklimaat.be