Lezing orgaandonatie Stijn Dirix: 27 mei 2019

Heb je er al eens bij stilgestaan dat de kans veel groter is dat je een orgaan nodig hebt dan dat je er ooit een afstaat? In België kampen we met een tekort aan organen om mensenlevens te redden. Heel wat mensen hebben nog niet goed nagedacht over orgaandonatie.

 

Op 27 mei kan je in Genk naar een lezing van Stijn Dirix, een deskundige van het Transplantatiecentrum UZ Leuven. Na zijn toelichting volgt nog een getuigenis. Ook Ann Baptist van vzw Bas, Stoere Strijder komt spreken over leven doorgeven. De infoavond wil iedereen ertoe aanzetten over orgaandonatie te praten. Belangrijk is ook je familie te laten weten hoe jij erover denkt. Wist je bijvoorbeeld dat je in België automatisch orgaandonor bent tenzij je het anders laat registreren?

 

Kom zeker luisteren
27 mei – 20 uur

Bibliotheek – zaal De Ontdekking

Stadsplein 3, Genk

 

Deelname is gratis, vooraf inschrijven wel noodzakelijk:

089 65 43 72

sociaal.welzijn@genk.be

 

Getuigenissen

Heel wat mensen hebben nog niet goed nagedacht over orgaandonatie. Daarom staken we ons licht op in het centrum van onze stad en bevroegen enkele Genkenaren over wat zij denken van orgaandonatie.

Michel

“Ik heb er wel al over nagedacht, maar nog niet zo veel actie ondernomen. In elk geval zouden dokters na mijn dood al mijn organen mogen gebruiken. Je laatste jas heeft geen zakken, weet je wel. Ik stel me wel de vraag naar de registratie van donoren. Onlangs bleek dat er steden zijn waar je je online als donor kan opgeven. Misschien een idee voor Genk, dat toch ook altijd vooruitstrevend is op digitaal vlak?”

 

Zeynep

“Momenteel sta ik eerder weigerachtig tegenover orgaandonatie. Maar dat komt omdat ik me nog niet verdiept heb in de kwestie. Ik heb ook niemand gekend bij wie na zijn overlijden een orgaan is weggenomen. Wel ken ik twee mensen die een orgaan hebben gekregen. Nu je me de vraag stelt: ik moet er dringend over nadenken.”

 

Anita en Mia

“Ons lijkt orgaandonatie zeker goed. Maar of de familie daar even enthousiast over is, weten we niet. Mocht iemand uit onze vriendenkring of familie een orgaan nodig hebben dat wij kunnen missen, dan zouden we dat zeker afstaan.” Maar elk orgaan afstaan na de dood? Daar past Mia voor: “Mijn huid zou ik nooit doneren.”

 

Ugur en Enis

“Daar hebben we nog niet bij stilgestaan, maar we sluiten de mogelijkheid zeker niet uit. Als je iemand kan helpen, dan moet je dat ook doen.” Enis heeft daar ook ervaring mee: “Eerder heb ik al bloed afgestaan. Of mijn familie ook positief over orgaandonatie denkt, weet ik niet.” Ugur twijfelt zelf niet: “Als ik er een leven mee red, is het voor mij een uitgemaakte zaak: mijn organen mogen gebruikt worden na mijn dood.”

 

Dirk

“De thematiek boeit me wel, maar ik heb er nog niet met anderen over gesproken. Ik ben zeker een voorstander van orgaandonatie. Mocht een dokter na mijn overlijden mijn echtgenote vragen of bepaalde organen gebruikt mogen worden om andere mensen te redden, dan zou ze daar ook zeker mee instemmen. Ik redeneer dikwijls vanuit de positie van een jonge persoon die een auto-ongeluk heeft gehad en dringend een gezond orgaan nodig heeft. Dan kan je toch enkel akkoord gaan met donatie?”