Giuseppe Piredda (20): Genkse rapper met Brits accent

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021 11.47 u.
Giuseppe Piredda, beter bekend als Grizmo, maakte op 20 jaar al een behoorlijke indruk in de Belgische muziekscene. Hij heeft een bijzondere band met muziek, Zwartberg en zijn vader, vertelt hij aan 3600.

Giuseppe, wat mogen we over jou weten?

Giuseppe: “Ik ben geboren in Zwartberg en ik woon daar nog steeds. Een bijzondere wijk. Als tiener had ik er mijn favoriete plekjes, zoals het vliegveld en de voetbalpleintjes. Mijn vrienden en ik hingen hier de profvoetballer uit, zoals alle jonge gasten.”

Waar komt de liefde voor muziek bij jou vandaan?

Giuseppe: “Op heel jonge leeftijd luisterde ik al veel naar muziek. Vooral dan muziek met een boodschap in, zoals bij The Weeknd en Eminem. De vonk kwam er pas echt toen ik als 12-jarige via het YouTube-kanaal Sidemen een song van Skepta hoorde. Vanaf toen was ik verkocht voor Britse artiesten zoal Wiley, Kano en Dizzee Rascal.”

Wanneer dacht je: ‘ik wil zelf muziek maken’?

Giuseppe: “Eerst was muziek enkel ontspanning en deed ik een beetje mee voor de spiegel op de songs van die mannen. Maar toen ik 16 was ben ik zelf teksten en gedichten beginnen schrijven, in het Engels en in het Nederlands. En van mijn papa kreeg ik twee decks cadeau en ben ik sets beginnen draaien. Ik mixte dan muziek die ik graag hoorde met nummers van Shawn Mendes en Ed Sheeran. Ik ben mijn vader heel dankbaar, hij is nu mijn grootste fan.”

Je rapt in het Engels, waar komt dat Brits accent vandaan?

Giuseppe: “Dat komt uiteraard door veel naar mijn favoriete muziek te luisteren. Ik viel zelfs op bij de Britse rapper Jammer: ik mocht mijn kunsten tonen op zijn Instagram Live. Door mijn Engelse tongval val ik wel op in de Belgische muziekscene. Hopelijk kan ik er potten mee breken.”

Je hit ‘Pikachu’ was de revelatie van ‘De Nieuwe Lichting 2021’ op Studio Brussel. Wat deed dat met je?

Giuseppe: “Echt jammer dat ik ‘De Nieuwe Lichting’ niet gewonnen heb, maar de mensen hebben me nu wel gehoord. Ik vergelijk het met Idool 2003, toen Peter Evrard won en Natalia tweede werd. Ik denk dat ik daar wel een punt mee maak. Maar ik gun het de winnaars van harte. Ik heb zelfs nog een grappig verhaal van één van de winnaars, Kids With Buns. Eén van de zangeressen vertelde me dat ze net voor de finale even wilde ontstressen in Antwerpen. Maar toen een auto passeerde met mijn song ‘Pikachu’ op het luidste volume was de stress weer daar (lacht).”

"Dat mijn verhaal mensen raakt,
is het grootste compliment"

 

Ben je niet bang dat mensen je boodschap missen als je Engelstalig rapt?

Giuseppe: “Helemaal niet. De meeste fans zullen m’n zware teksten wel begrijpen. Ik ben ook al blij als mensen gewoon viben op mijn muziek. Sinds De Nieuwe Lichting krijg ik ook veel reacties buiten Limburg. Ik wil de mensen die dat nodig hebben een stem geven en dat lukt met muziek. Dat mijn verhaal mensen raakt, is het grootste compliment dat ik kan krijgen. Ik
hoop dat ik als Grizmo later kan terug kijken op een legende die ik heb achtergelaten. En beter nog: dat we samen met de jongens van het jonge rapperscollectief 2de Golf waar ik deel van uitmaak, laten zien dat de jonge generatie veel in zijn mars heeft!”

Tip van Giuseppe

‘Jungle’ is de creatieve ontmoetingsplek met ateliers en exporuimte voor jong Genks talent. Ben je jong en zit je met een idee of project? Ga zeker langs, ik deed het ook. Jungle breidt binnenkort uit met een muziekstudio!

Jungle, Oude Markt 2

www.jeugdgenk.be/jungle

Volg Jungle op Facebook en Instagram