Gloednieuw BMX-parcours in Genk

Gepubliceerd op woensdag 13 april 2022 14.37 u.
Persbericht van 13 april 2022

Stad Genk opent vandaag een nieuw BMX-parcours. Hiermee komt de stad tegemoet aan de vraag van de BMX’ers om opnieuw een fietsbehendigheidsparcours te voorzien op het SportinGenk Park. Het nieuwe parcours werd ontworpen in samenwerking met BMX’ers en richt zich, in tegenstelling tot het parcours op Kattevennen, op beginnende fietsers en BMX’ers. Voor de aanleg van het nieuwe BMX parcours en de vernieuwing van de Finse piste werd € 133.904,96 vrijgemaakt.

Er beweegt wat in het SportinGenk Park. Een splinternieuw BMX-parcours kreeg een eigen plekje op de site en ook de Finse piste werd opgeknapt en uitgebreid. “We willen graag zoveel mogelijk Genkenaren aan het bewegen krijgen en van het SportinGenk Park het centrale ankerpunt maken in het Genkse sportgebeuren” zegt schepen van Sport Kathleen Parthoens. “In de periode van Corona is nog meer gebleken hoe belangrijk sport in de publieke ruimte is. Wij proberen als stad daarom optimaal in te zetten op het creëren van mogelijkheden tot bewegen, gratis en voor iedereen.”

Op vraag van de BMX’ers

De aanleg van het nieuwe parcours kwam er op vraag van de BMX’ers zelf. Ze zouden graag opnieuw een fietsbehendigheidsparcours hebben in het SportinGenk Park. Het parcours is vrij te gebruiken en is geschikt voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Het ontwerp kwam er door de samenwerking met de BMX’ers en werd afgestemd op het parcours in Kattevennen. In tegenstelling tot dat parcours richt het nieuwe zich op de beginnende fietsers en BMX’ers, waardoor het ook maximaal ingezet kan worden voor bv. schoolsportdagen en activiteiten rond fietsvaardigheden tijdens sportkampen. “Het is een laagdrempelig parcours om zoveel mogelijk mensen van de sport te laten proeven en ze gewoon te laten worden aan snelheid, behendigheid en fietsbeheersing” vult schepen Kathleen Parthoens aan.

Verlenging van de Finse piste

De oorspronkelijke lengte van de piste was 3,2 km. Wegens de bouw van de nieuwe sporthal en de omgevingsaanleg werd de Finse piste noodgedwongen ingekort tot een lengte van 2,5 km. “De Finse piste wordt heel veel gebruikt door lopers. De vraag om deze terug te verlengen was dan ook groot” aldus Kathleen Parthoens.

De uitbreiding betreft 1.500 m. Hierdoor kan er één lus van 4 km gelopen worden op een verlichte piste met dempende ondergrond. De verlichte piste is dagelijks te gebruiken van ’s ochtends 6.30 uur tot ’s avonds 22.30 uur.

MEER INFO

Meer info over het nieuwe BMX-parcours: https://www.sportingenk.be/BMX-Parcours
Meer info over de vernieuwde Finse piste: https://www.sportingenk.be/finse-piste-sportingenk-park