Goed gedaan: Anne is chauffeur bij de Minder Mobielen Centrale

Gepubliceerd op maandag 24 februari 2020 10.12 u.
De Minder Mobielen Centrale (MMC) is er voor mensen die geen beroep kunnen doen op familie of vrienden om hen ergens naartoe te brengen.

Anne Van Wambeke is al anderhalf jaar vrijwillige chauffeur bij de MMC. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, want intussen rijdt ook haar man bij de MMC.

“Ik doe het heel graag. Tijdens de cursus mediorenconsulent vernam ik meer over vrijwilligerswerk. Zo ben ik gestart bij Een Uur Voor Mijn Buur, een dienst waarbij je af en toe een uurtje vrijmaakt om een alleenstaande te helpen. Eén van de mensen bij wie ik kwam, vroeg om hem te vervoeren. En zo ben ik in contact gekomen met de Minder Mobielen Centrale. Het aantal kilometers wisselt elke week, en ook in het soort ritten zit variatie. Meestal rij ik naar de kine, de winkel of de kapper.”

GOED LUISTEREN

Goed kunnen luisteren is een belangrijke eigenschap voor een MMC-chauffeur. Mensen hun verhaal laten doen, is minstens zo belangrijk als de rit zelf. “Ik krijg vaak levensverhalen te horen”, bevestigt Anne. “Begrijpelijk, want ze zijn vaak alleen en kunnen hun zorgen nergens kwijt. Dan ben je meer dan enkel de chauffeur.”

GRAAG RIJDEN

Wie chauffeur is bij de MMC moet natuurlijk graag met de auto rijden, anders is dit een karwei. Anne gebruikt haar eigen wagen en krijgt daar een kilometervergoeding voor. “De MMC regelt dat goed en uiteindelijk doe ik het om de mensen te helpen. Ik denk wel dat de leden tevreden zijn. Ze vragen veel naar mij. Je bouwt ook een band met hen op.”

EEN GOED GESPREK

Misschien dat Anne ook dit cliché voor eens en voor altijd uit de wereld kan helpen: Rijden vrouwen minder goed dan mannen? “Tuurlijk niet! Veel leden rijden zelfs liever met een vrouw dan een man", zegt Anne met een knipoog. "Wij hebben meer aandacht, terwijl een man misschien al eens de radio opzet en minder babbelt. De andere chauffeurs zie ik niet zo vaak. Logisch ook, we zijn altijd onderweg. Gelukkig organiseren de dienstencentra regelmatig een avond waarop we elkaar kunnen ontmoeten bij een hapje en een drankje. Een toffe bende!”

Ook MMC-chauffeur worden?

T 089 65 58 82 of Ria.DeBoel@genk.be

Een beroep doen op de Minder Mobielen Centrale?

Spring eens binnen in een van de dienstencentra of kijk op www.genk.be/mmc.