Goed gedaan: Genk stimuleert helpende handen in de horeca

Gepubliceerd op dinsdag 24 augustus 2021 16.34 u.
Stad Genk, de VDAB en Horeca Genk slaan de handen in elkaar om het tekort aan horecapersoneel aan te pakken. Via workshops krijgen deelnemers met weinig of geen ervaring een praktische kennismaking met het vak. De eerste workshop was alvast een succes.

“Helpende handen in de horeca” wil op een toegankelijke manier werkzoekenden prikkelen om de stap naar de horeca te zetten. Want corona heeft de sector geen goed gedaan. Het is alle hens aan dek om de horeca aan personeel te helpen”, zegt Sara Crabbe van VDAB Genk. “We willen kandidaten niet alleen informeren, maar de job ook laten uitproberen. Want niet iedereen is zomaar vertrouwd met de horeca. En waar anders dan in een echte horecazaak kan je dat uittesten.” Kaatje Goyens, voorzitter van Horeca Genk en zaakvoerder van Krok XL, stelde daarom haar zaak ter beschikking.

JOBCOACHES

“Het is al langer geweten dat de werkzaamheidsgraad in Genk nog te laag is”, klink het bij stad Genk. “Daarom werken we aanvullend op de VDAB om Genkenaren zonder job te rekruteren“, aldus Phaedra Rousselle van het Werkstation van stad Genk. “Via onze jobcoaches gaan we actief op zoek naar mensen die geen of weinig werkervaring hebben. Die begeleiden we dan naar een opleiding of richting werkvloer.”

TIPS EN TRICS

Tijdens de eerste workshop ging het er al meteen levensecht aan toe. Pintjes tappen, koffie maken, tafels dekken, bestellingen opnemen, borden dragen, afruimen … . Alles kwam aan bod. Tegelijk gaven VDAB-instructeurs ‘tips en trics’ om klanten correct en klantvriendelijk te bedienen. En die formule werd gesmaakt bij de deelnemers.

“Ik werk al een tijdje in de bakkerij van Bruno’s Foodcorner, maar voel dat ik nog kan bijleren wat bediening betreft”, getuigt Beltan Rodriguez openhartig. Idem voor Timmy Hustinx die al een beetje ervaring heeft maar zich ook wil bijschaven. Hij geniet van het contact met mensen en mikt op een horecajob in bijberoep. Voor de 16-jarige Efe Bayar was het dan weer de allereerste kennismaking. “Voor mij is dit nieuw maar ik denk dat ik het fijn vind om in de horeca te werken. Ik heb er alleszins iets van opgestoken”, vertelt ze.

HEB JE GEEN JOB EN GEEN WERKERVARING?

Waag je kans en schrijf je in via de VDAB of het Werkstation voor de volgende sessie.


Werkstation Genk
T 089 65 44 75 - werkstation@genk.be
Stadsplein 3 (ingang Europalaan)
Meer info ook via www.vdab.be of vdabworkshops@vdab.be.