Gratis lenen om je woning energiezuinig te maken? Het kan!

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021 11.04 u.
Stad Genk wil fors inzetten op woningrenovatie. Maar niet iedereen kan zich een grondige renovatie veroorloven. Daarom steunt de stad de zeer voordelige renovatielening voor wie wil investeren in wooncomfort en energiebezuiniging.
Waarom renoveren?

Tegen 2025 wil de stad dat er 20 procent meer oude huizen gerenoveerd worden. Dat is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. Woningen zorgen immers nog voor één derde van de CO¬≤-uitstoot. Maar uiteraard wil de stad met deze lening ook het wooncomfort van Genkenaren verhogen. Een grondige verbouwing met nieuwe vensters, verwarmingsinstallatie, dak- en muurisolatie (...) kost algauw gemiddeld 55 000 euro per woning. Dat bedrag hebben heel wat Genkenaren niet opzij liggen. En ondanks de goedkope leningen kan niet iedereen bij de bank terecht. Die hebben vaak strenge randvoorwaarden en financieren de sloopkosten of de BTW niet.

Renovatielening aan 1,5 en 0%

De provinciale renovatielening houdt in dat iedereen tot 30 000 euro kan lenen aan 1,5 procent rente. Minstens de helft van het bedrag moet gaan naar de energiezuinige renovatie zoals een nieuwe CV-ketel, nieuwe ramen of dakisolatie.

Voor Genkenaren met een bescheiden inkomen maakt de stad Genk de provinciale renovatielening gratis. Zij kunnen het bedrag tot 30 000 euro terugbetalen zonder kosten, 0% rente dus!

Wat zijn de voordelen van deze lening?

Er zijn geen dossierkosten verbonden aan deze lening. De maximale looptijd is 10 jaar maar je kan een lening vervroegd terugbetalen, zonder extra kosten. Je krijgt advies op maat over de juiste investeringen en je kan de lening combineren met andere premies en voordelen.

Kom je in aanmerking voor de 0% rente?

De voorwaarden voor de 0% lening hangt af van je inkomen. Je kan dit checken via www.woneningaoz.be/rentesubsidie. Maar sowieso wordt bij de aanvraag van een lening het 0% rentetarief automatisch toegepast bij alle rechthebbenden.

Voor meer informatie kan terecht op T 089 77 81 29 of ga naar energiehuislimburg.be/lening en vul het digitaal aanvraagformulier in.

LEES OOK: Renoveren met een Renocoach!