Groenste centrumstad van Vlaanderen wil nog meer bos

Gepubliceerd op woensdag 30 augustus 2023 12.26 u.
Persbericht van 30 augustus 2023

Genk is veruit de meest groene centrumstad van Vlaanderen. Maar we willen nog meer. Daarom zal de stad dit jaar nog 3 hectare extra bos aanplanten, en voorzien we een reserve om in de toekomst nog verder uit te breiden.

42,5% van de Genkse oppervlakte bestaat uit boomkruinen. Da’s veel meer dan in de andere Vlaamse centrumsteden. Ter vergelijking: in Leuven is het 28%, in Hasselt 23%. Meer dan 98% van alle Genkenaren hebben een stevig stukje groen ter beschikking op wandelafstand. Dat groene karakter voel je ook wanneer je door de Genkse straten struint. Meer dan 32.000 laanbomen vrolijken de Genkse straten op. Dat is goed voor 83% van alle straten.

“We beschikken niet alleen over veel groen, we zetten ook sterk in op onderhoud, monitoring en versterking”, vertelt schepen van Ruimte, Toon Vandeurzen. “En we willen meer. Daarom gaan we dit jaar nog 3 hectare bos aanplanten. Nadat we eerder dit jaar al 2 hectare hebben aangeplant.”

Om het groene karakter van Genk te verzekeren in de toekomst, zal de stad ook investeren in de aankoop van gronden die later eventueel bebost kunnen worden. “We kopen deze gronden aan om extra bos te creëren, maar ook om zeker te zijn dat we genoeg gronden hebben om te compenseren. Elke hectare die wordt bebost, zal opnieuw worden aangekocht om op die manier genoeg ruimte te behouden om in natura te compenseren”, legt schepen Vandeurzen uit.