Grote liefde voor Barbara!

Gepubliceerd op vrijdag 30 november 2018 13.10 u.
Op 4 december vieren we de heilige Barbara. In veel gezinnen wordt de patrones van de gevaarlijke beroepen nog steeds herdacht. Willy Ballewijns is een verwoed verzamelaar van alles wat met Barbara te maken heeft. Dit jaar vieren hij en zijn vrouw Janina haar naamfeest dus ook met de Barbarataart!

BARBARATAART

“Barbara is de beschermheilige van de mijnwerkers,” weet Willy. “Ze waakt over hun veiligheid. Maar de mijnwerkers onderling deden dat ook. Met de oude mijnwerkersgroet “Glück auf”, die op de cake staat, wensten ze elkaar een behouden terugkeer naar de bovengrond.”

NOSTALGIE

Willy is opgegroeid in Zwartberg. Zijn vader en broer werkten in de mijn, maar toen de mijn sloot, verhuisde het gezin naar Vlakveld. “Ik ben vooral uit nostalgie alles over Zwartberg beginnen verzamelen. Eerst oude postkaarten en daarna is dat uitgegroeid naar Barbara. Je moet weten dat vroeger Sint-Barbara hét evenement van het jaar was. Iedereen in de mijn werd getrakteerd, met de school mochten we naar de cinema, er was een groot bal… We vierden dit van de hoogste tot laagste in rang allemaal samen.”

MUSEUM

Elke maand komt Willy met andere verzamelaars uit Genk en Limburg samen in het Schutterslokaal van Bret. Daar bekijken ze elkaars laatste aanwinsten. Ook het appartement van Willy en zijn vrouw Janina is een grote ode aan Barbara. Een van de kamers lijkt zelfs een klein museum.

UIT BRETAGNE

“Dit jaar hebben mijn kinderen nog een prachtige stenen Barbarabeeld meegenomen uit Bretagne. Een heel bijzonder exemplaar. Ik heb ondertussen 45 grote beelden, verschillende muurornamenten en albums vol met postkaarten en andere documentatie. Tja, het is een hobby”, glundert hij.

STERKE KOFFIE

En hoe smaakt de taart, Willy en Janina? “De smaak is goed en puur”, verzekeren ze. “Als je de likeur ’t Kooltje erin giet wordt de smaak natuurlijk sterker. Dan drink je er best ook een tas sterke koffie bij”, lacht Willy.

Wil jij ook Barbara of een ander bijzonder moment vieren met een taart ?

Maak dan gebruik van de kortingsbon op p. 13 in stadsmagazine 3600 december.

De bon is geldig tot 10 januari 2019 en geeft je recht op een korting van 5 euro op een van de 10 herdenkingstaarten van Genk. Het gaat om de herdenking van onder meer typische Genkse iconen die er nu niet meer zijn, zoals Ford, KFC Winterslag of de mijnen, maar ook om droeve gebeurtenissen zoals de herdenking overleden kinderen en de slachtoffers van de oorlog. 

Lees hier meer over de taarten en de bakkers waar je ze kan bestellen.