Group Machiels en Stad Genk bereiden zich voor op implosie van torens en twee van de drie schouwen in Langerlo

Gepubliceerd op donderdag 23 september 2021 11.01 u.
Persbericht van 23 september 2021

Op zaterdag 2 oktober gaan de twee koeltorens en twee (van de drie) bekende rood-witte schouwen van Langerlo tegen de vlakte. Group Machiels creëert daarmee ruimte voor duurzame herontwikkelingen op de site. De thermische elektriciteitscentrale aan de Haven Genk deed jarenlang dienst als kolencentrale, maar blies in 2017 haar laatste adem uit.

Burgemeester Wim Dries: “De centrale van Langerlo is een begrip voor veel Genkenaren en fungeerde jarenlang als belangrijke werkplek voor Genk en de omgeving. Het is voor ons dan ook een uitzonderlijk moment waarmee we graag uitkijken naar de toekomst van deze site.”

Duurzame herontwikkeling op de site

Group Machiels gelooft sterk in de verdere ontwikkeling van Genk als multimodale industriële hotspot en geeft hiermee het startschot voor de verdere afbraak en herontwikkeling van het 26 ha. grote industrieterrein op deze unieke locatie.

Group Machiels is via zijn dochtervennootschap Machiels Building Solutions op de Mondeolaan en zijn participaties in Haven Genk (samen met Aperam), Genk Green Logistics (samen met Intervest O&W) en Port of Limburg (samen met H. Essers) reeds aanwezig in Genk.

De Langerlo terreinen bieden een enorm potentieel. Naast een top strategische ligging vlak langs het Albertkanaal en een spooraansluiting, heeft de site eveneens alle voorzieningen om productiebedrijven en zelfs energieproducenten optimaal te faciliteren. De grootte van de site maakt XXL ontwikkelingen dan weer mogelijk. Een unieke combinatie in de Benelux waardoor er al heel wat interesse getoond is van grote internationale spelers waaronder ook energieproducenten. Het einde van de bestaande energiecentrale betekent voor Group Machiels het startschot voor een doorgedreven duurzame ontwikkeling op deze exceptionele locatie.

“We zijn dan ook zeer tevreden dat we hierdoor de positie van Genk als industriële pool van Vlaanderen mee helpen versterken,” aldus Wesley Mazzei voor Group Machiels.

Gecontroleerde zone voor publiek

Om de veiligheid en publiekstroom te garanderen, wordt het terrein op de voormalige Ford site ter hoogte van Genk Green Logistics ter beschikking gesteld om de gebeurtenis mee te beleven.

“We willen hiermee, naast een gecontroleerde zone voor publiek, ook zorgen voor zo min mogelijk mobiliteitsproblemen op de openbare weg”, aldus schepen van Evenementen en Mobiliteit Karel Kriekemans.

De implosie is voorzien voor zaterdag 2 oktober om 13u30.

Over Stad Genk

Stad Genk is een unieke en diverse rasterstad in blijvende verandering. Genk transformeert als stad voor de 3de keer in 100 jaar. Na de Eerste Wereldoorlog rees de stad uit het stof dankzij de mijnindustrie. Aangetrokken door dit zwarte goud ontstond er een smeltkroes van Belgische en internationale immigranten. In de jaren zestig van de 20ste eeuw nam Genk een sleutelrol op binnen de automotive markt. Met een grote Ford-site -tijdens zijn hoogdagen goed voor 20.000 directe en indirecte jobs- op haar grondgebied werd Genk de derde industriestad van Vlaanderen. Op de fundamenten van dat verleden, gesterkt door de geweldige wilskracht van de gemeenschap, transformeert de stad momenteel opnieuw. Met sites zoals C-mine, LABIOMISTA, Thor Park, Welzijnscampus Portavida en Zorgcampus Synaps Park als aanjagers in de stad en regio, zet Genk in op economische groei en diversificatie.
www.stadgenk.be

Over Group Machiels:

Group Machiels werd opgericht in 1941 en is wereldwijd actief in o.a. milieudiensten, hernieuwbare energie en vastgoed. Het bedrijf heeft zijn thuishaven in Hasselt (België), maar heeft ook een stevige voet aan de grond in Zuid-Amerika (met Chili als uitvalsbasis). De bedrijfsstrategie van Group Machiels is gericht op duurzaamheid, innovatie en doorgedreven internationalisatie. De industriële vastgoedprojecten van Group Machiels omvatten hoofdzakelijk de verhuur en exploitatie van eigen industrieel onroerend goed in o.a. de healthcare en petrochemiesector en de ontwikkeling van sleutelklare projecten voor logistieke bedrijven en andere industriële partners.
www.machiels.com

Download beelden: https://share.genk.be/public/folder/vB3rJTlMOUaLi8s-JRzfHQ/Implosie%20torens%20Langerlo