Group Machiels schenkt inboedel modelwoningen aan Genkse noodopvangcentra

Gepubliceerd op donderdag 5 mei 2022 12.14 u.
Persbericht van 5 mei 2022

Group Machiels – actief in hernieuwbare energie, milieubeheer en (industrieel) vastgoed - heeft de volledige inboedel van 3 modelwoningen geschonken aan Stad Genk. De materialen - waaronder keukenapparatuur, meubilair en verlichting - zijn geïnstalleerd in enkele Genkse noodopvangplaatsen. Group Machiels toont zich zo betrokken met de situatie in Oekraïne. Ook heel wat andere bedrijven in Genk steunen de slachtoffers van de crisis.

Met de schenking levert Group Machiels een mooie bijdrage aan de noodopvanghulp voor de Oekraïense slachtoffers die Stad Genk momenteel uitrolt. Een heel arsenaal aan materialen - gaande van bedden, zetels en kasten over verlichting, decoratiespullen, sanitair tot keukenapparatuur en -benodigdheden waaronder koelkasten en ovens – kreeg een plek in de noodopvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen.

Burgemeester Wim Dries: “Wij zijn enorm dankbaar voor deze geste van Group Machiels. Alle spullen, nog in perfecte staat, hebben een nuttige bestemming gekregen. Al vele jaren hebben wij een sterke samenwerking met Group Machiels, onder andere in het kader van de herontwikkeling van de Ford-site en de voormalige site van Langerlo. Hiermee zijn ze een belangrijke economische accelerator voor onze regio en voor stad Genk.”

Wesley Mazzei van Group Machiels: “De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd; wij wilden dan ook graag een steentje bijdragen. Naast de schenking van materialen hielden we recent een inzamelactie van onder andere kleding en dekens bij ons personeel. Zij hebben massaal gereageerd op die oproep. Regelmatig steunen wij lokale goede doelen.”

Bedrijven tonen hun hart

Ook andere Genkse bedrijven leven intens mee met de situatie in Oekraïne. “Elke dag krijgen wij melding van solidariteitsacties ten voordele van de slachtoffers”, aldus Toon Vandeurzen, schepen van Economie. “Zo vinden er heel wat financiële inzamelacties plaats ten voordele van Oekraïne 12-12 en stellen verschillende bedrijven voor om ook op andere manieren te ondersteunen. Die golf van solidariteit is fantastisch.” Ook de actie #werkplekvrij van de Vlaamse Overheid in samenwerking met de VDAB krijgt in Genk gehoor. “Genkse werkgevers die aangeven dat ze een plek hebben voor de Oekraïense vluchtelingen verwijzen wij door naar de VDAB”, aldus Yilmaz Kurtal, schepen van Tewerkstelling. “Ze kunnen hun vacatures daar kenbaar maken met #werkplekvrij. Op deze wijze hopen wij binnenkort een 15-tal vluchtelingen aan de slag te hebben. Ook de vluchtelingen die geïnteresseerd zijn in een job leiden we toe naar de VDAB. Zij kijken vervolgens of er een ‘match’ is met een vacature. Tot op heden gaven een 12-tal vluchtelingen aan dat ze aan de slag willen.”

Over Group Machiels

Group Machiels werd opgericht in 1941 en is wereldwijd actief in o.a. milieudiensten, hernieuwbare energie en vastgoed. Het bedrijf heeft zijn thuishaven in Hasselt (België), maar heeft ook een stevige voet aan de grond in Zuid-Amerika (met Chili als uitvalsbasis). De bedrijfsstrategie van Group Machiels is gericht op duurzaamheid, innovatie en doorgedreven internationalisatie. Group Machiels is via zijn dochtervennootschap Machiels Building Solutions op de Mondeolaan en zijn participaties in Haven Genk (samen met Aperam), Genk Green Logistics (samen met Intervest O&W) en Port of Limburg (samen met H. Essers) sterk aanwezig in Genk. Ook in de toekomstige herontwikkeling van de voormalige site van Langerlo als multimodale industriële hotspot spelen ze een belangrijke rol.