Eén van de meest recente aanwinsten is het schilderij van Mathieu Vanderfeesten uit 1971. Op het doek zie je hoe de Westerring wordt aangelegd met op de achtergrond
de mijn van Winterslag. Het schilderij is ook het beeld van de nieuwe tentoonstelling Geheugen van Genk.
Als landschapsschilder en leraar trok mijn vader met zijn leerlingen de natuur in. Niet enkel het lieflijke Genkse landschap was een bron van inspiratie, ook het veranderende Genk met de industrie legde hij vast, vertelt dochter Anne-Marie Vanderfeesten.
DANKBAARHEID
Het was de wens van haar moeder om een aantal werken van Mathieu die in 1998 stierf, aan het museum te schenken. Mijn vader was, samen met enkele andere collega-kunstenaars, oprichter van het hoger kunstonderwijs in Genk wat nu de Luca School of Arts is op C- mine. Hij was de stad altijd dankbaar dat hij die kans kreeg. Hij gaf er 25 jaar les.
NIEUWE WERKEN
Ook de villa waarin het museum ligt, is sinds 1956 een schenking aan de stad. Emile Van Dorens dochter schonk het om het verhaal van haar vader en de landschapschilderkunst in herinnering te houden. En dat doet het museum nog steeds uitstekend, ook met hedendaagse kunstwerken. Zo verwierf het museum het indrukwekkende Zicht op Zee van Gert Robijns, een 51 meter lange spiegelsculptuur rond de museumvilla. En ook de levensgrote beeld Wildeman van Caroline Coolen die je buiten aan het museum op het pad naar het Molenvijverpark aantreft, maakt nu deel uit van de collectie.