Harpiste Lise Vandersmissen te gast in Genk

Gepubliceerd op woensdag 1 maart 2023 10.40 u.
Wanneer talent uit Genk terugkeert naar Genk is dat altijd goed nieuws. Op 18 maart komt harpiste Lise Vandersmissen (26) helemaal uit Londen naar hier. De Limburgse volgde les in de Jongtalentenklas van GA voor Kunst en heeft haar eerste album uit. Die komt ze voorstellen tijdens een soloconcert.

Lise: "Hier is de passie gaan groeien"

Lise Vandersmissen begon haar muzikale reis in de Genkse Academie waar ze harples volgde bij Josephine van Son. De eerste kiemen van haar passie werden hier geplant. “Ik spendeerde minstens drie dagen in de week, na school en in het weekend, in de Academie. Het werd mijn tweede thuis”, vertrouwt ze ons toe. “Hier maakte ik de overstap van klepjesharp naar pedaalharp, hier werden de eerste wedstrijden gepland, hier is de passie gaan groeien.”

MASTERS IN LONDEN

Eens klaar met de middelbare school, ging Lise naar LUCA School of Arts, het Lemmensinstituut in Leuven. Daar volgde ze verder haar zin voor avontuur want met Erasmus trok ze naar Londen: the Guildhall School of Music & Drama. Dat beviel haar zo goed dat ze daar ook haar Masters heeft gevolgd.

NOMADEN OP EEN BOOT

Wanneer Lise niet musiceert, dobbert ze rond in haar woonboot op de Londense kanalen. “Ik woon samen met mijn vriend Oliver die ook harpist is op een 17,5 meter lange blauwe widebeam. Als muzikanten reizen we veel; daarom is deze boot ideaal. We leiden een beetje een nomadenbestaan: we meren aan waar we willen, we vertrekken wanneer we willen.”

EERSTE ALBUM

Met haar 26 lentes kan Lise al een indrukwekkend palmares van awards en prijzen voorleggen. Zo kreeg ze bijvoorbeeld de eer om een soloconcert te geven tijdens het World Harp Congress in Wales in 2022. En recent nam ze haar eerste album ‘TRANSFORMED’ op, met steun van het Departement Cultuur, Jeugd & Media van Vlaanderen. Het album wordt voorgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Slovenië, en ook bij ons. “Op 18 maart geef ik in het stadhuis een masterclass voor harptalenten uit de Limburgse Academies en dat sluit ik af met een concert. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit in Genk mag doen, want hier ligt het fundament van mijn harpleven.”

HARPCONCERT LISE VANDERSMISSEN
Zaterdag 18/3 - 17 uur
Vrije toegang
Zaal 4, stadhuis Genk, Stadsplein 1

Voor meer evenementen van GA voor Kunst volg hun Facebookpagina of bezoek de events op hun website

Lees meer