Helden van het onderwijs: De Leerwinkel

Gepubliceerd op dinsdag 29 augustus 2023 13.51 u.
Ook volwassenen keren steeds vaker terug naar de schoolbanken. Wie daarbij hulp nodig heeft, kan terecht in de Leerwinkel.

Wist je dat in september niet alleen kinderen en jongeren de klaslokalen vullen? Ook volwassenen keren steeds vaker terug naar de schoolbanken. Zij willen alsnog een diploma behalen of zich bijscholen. Wie daarbij hulp nodig heeft, kan terecht bij Eva en haar collega’s van de Leerwinkel.

TERUG NAAR SCHOOL

Volwassenen uit Genk en omgeving die informatie willen over opleidingen kunnen gratis terecht in de Leerwinkel. Het team bekijkt samen met jou wat je wil, wat je kan en hoe je een opleiding kan combineren met je gezin of werk. Je ontdekt er ook hoe je alsnog een diploma secundair onderwijs kan halen.

Eva Delbeke, coördinator van de Leerwinkel: “Onze doelgroep is heel divers. Hier komen kortgeschoolden, maar evengoed mensen met een buitenlands diploma of die om medische redenen ander werk zoeken. Ook laatstejaars in het secundair onderwijs die niet weten wat ze willen, komen bij ons terecht.”

EERLIJK ADVIES

In de Leerwinkel wordt iedereen ‘gefileerd’. "We kijken waar de interesses liggen en wat haalbaar is. Ons advies is eerlijk: is een opleiding te hoog gegrepen, zeggen we dat en zoeken we een traject dat wel past. We letten ook op gezinssituatie, financiën, huisvesting, taal … Soms moet je daarin eerst investeren, voor je verder of opnieuw kan studeren.”

Eva biedt wie het wat moeilijker heeft ook een vooruitzicht. “Ik leg uit dat een opleiding een noodzakelijke stap is naar een droomjob, een job die je graag doet en wilt blijven doen. Mensen vinden opnieuw levensvreugde, vermijden burn-outs, krijgen nieuwe kansen. Het is nooit te laat om bij te leren.”

"Een opleiding is een noodzakelijke stap naar een droomjob." - Eva

"Ik had in 20 jaar geen schoolboek meer vastgepakt." - Arzu

TWEEDE LEVEN

Arzu Dalkoz werkte als educatief medewerker bij Kind & Taal, maar wilde op haar veertigste iets anders. “Ik droomde al jaren van de zorgsector. Maar ik had geen diploma secundair onderwijs, dus leek dit onhaalbaar.” Via Kind & Taal leerde Arzu de Leerwinkel kennen. “Ze deden me in mezelf geloven en stimuleerden me om de opleiding verpleegkunde te volgen. Een schoolboek had ik al 20 jaar niet meer vastgepakt, dus ik zat vol twijfels. Kan ik dit nog wel? Wat met mijn gezin, het huishouden? Ik leerde dat leeftijd geen rol speelt en dat er heel wat mogelijk is.” Arzu is nu afgestudeerd en start binnenkort als thuisverpleegkundige. “Ik heb het gevoel dat mijn tweede leven begint.”

Weetjes over de Leerwinkel

  • +300 Limburgers werden geholpen in 2022.
  • 50% is tussen 18 en 34 jaar.
  • Meest gestelde vraag = behalen diploma secundair onderwijs

Maak kennis met de Leerwinkel