Help je mee onze erfgoedbomen beschermen?

Gepubliceerd op dinsdag 26 april 2022 11.54 u.
Wist je dat Genks oudste en meest waardevolle bomen niet in bossen staan? Ze staan in onze tuinen of op het openbaar domein, langs straten of op pleinen. Het stadsbestuur wil deze bomen voortaan gaan beschermen en wil eigenaars van waardevolle bomen op priv├ęgronden daarbij helpen.

Stad Genk heeft onlangs 295 bomen opgelijst die van groot belang zijn om te bewaren. Ze zijn immers bepalend voor het straatbeeld of van grote cultuurhistorische waarde. Het gaat vooral om oudere hulstbomen, lindes en tamme kastanjes. Ze hebben een omtrek die groter dan 250 cm is op 1 meter hoogte en zijn ondertussen ouder dan oudste inwoners van Genk. Ongeveer de helft van de lijst van waardevolle bomen staat op privégrond.

BOMENPASPOORT

Vanaf mei worden hun eigenaars als bewaarders van belangrijk levend erfgoed ondersteund en gewaardeerd. Ze krijgen een bomenplaatje en een uniek paspoort voor hun boom. Bovendien kunnen ze een beroep doen op een professionele boomverzorger. Die controleert gratis vijfjaarlijks de gezondheid van de boom en doet indien nodig een onderhoudssnoei. Zo blijft de boom in optimale conditie en kunnen boomeigenaars gerust zijn.

INHEEMSE BOMEN

Niet alleen de àlleroudste bomen zijn belangrijk. Er is ook een categorie van inheemse bomen die een subsidie kunnen krijgen. Het gaat om bomen zoals de beuk, eik, linde, hulst en iep met een stam dikker dan 150 cm op 1 meter hoogte. Eigenaars kunnen ook in dit geval een tegemoetkoming aanvragen van 50 euro voor een veiligheidscontrole en tot 30% van de prijs van een onderhoudssnoei (max 250 euro) terugkrijgen.


genk.be/bomen

genk.be/erfgoedbomen