Herinrichting Evence Coppéelaan gaat van start

Gepubliceerd op maandag 26 juni 2023 16.42 u.
Er werd al veel over geschreven en gesproken, nu is het eindelijk zo ver: de werken aan de Evence Coppéelaan in Genk gaan van start. In september 2023 gaat de schop in de grond. De werken worden eind 2024 afgerond.

De afgelopen jaren kwamen de plannen voor de nieuwe Evence Coppéelaan regelmatig in het nieuws. Met dit project maakt deze brede, verharde autoweg plaats voor een groene verbinding tussen stadscentrum en C-mine. In de nieuwe plannen wordt alle autoverkeer samengebracht aan één zijde zodat er meer ruimte vrijkomt voor fietsers, voetgangers en water- en groenvoorzieningen. Ook het parkeren wordt gebundeld in enkele compacte parkeerzones. Verschillende pleinen over de rijweg heen moeten zorgen voor een betere oversteekbaarheid voor fietsers en wandelaars en het (be)leven langs de weg aangenamer maken.

Met de heraanleg van de weg wordt ook de riolering aangepakt en worden er hemelwatervoorzieningen ingepast. In functie van het eerste, het riool, zal er over de volledige lengte van het traject een zogenaamd gescheiden rioleringsstelsel aangelegd worden. Hierdoor worden afval- en regenwater apart opgevangen. De hemelwatervoorzieningen zijn plaatsen waar regenwater verzameld wordt en de kans krijgt om in de grond te sijpelen.

In september 2023 start de heraanleg. De aannemer begint aan het meest noordelijke segment (zone omgeving Westerring – Hoefstadstraat). Dit om vervolgens op te schuiven in de richting van het centrum. De werken duren ongeveer 250 werkdagen, dus worden eind 2024 afgerond. De totaalkost wordt geschat op 5 miljoen euro (inclusief btw). Hiervan neemt stad Genk 1 miljoen euro voor haar rekening. Het overige bedrag wordt gesubsidieerd door Agentschap Wegen en Verkeer, Fluvius en Departement Omgeving.