Herman Delsiene

INGEPAKTE SMARTPHONE

Op de vraag hoe groot de nood is aan digitale ondersteuning voor 60-plussers geeft Herman meteen een eerlijk antwoord. “Nog groter dan voor jongere mensen”, zegt hij. “Technologie holt sneller voort dan de kennis van de gebruikers. Oudere mensen zijn ook opgegroeid in een heel andere wereld. Bij sommige digitale toepassingen, zoals Itsme of bankapps kunnen ze zich niet zoveel voorstellen. Vaak krijgen ze een smartphone van de kinderen, zonder uitleg op maat. Onlangs kwam iemand naar mij toe met de smartphone nog in de verpakking”, lacht hij.

SCHRIK WEGNEMEN

Herman maakte daarom een cursus op maat van een ouder publiek. In enkele lessen leren ze belangrijke praktische toepassingen op hun smartphone gebruiken. Herman verduidelijkt: “In de eerste les neem ik de schrik wat weg en moedig ik iedereen aan om te experimenteren met het toestel. Les twee gaat over e-mails, WhatsApp, de agenda en foto’s. Apps reserveer ik voor de derde les. Hoe kan je je bankzaken online beheren of een bus- of parkeerticket betalen? Allemaal onmisbare toepassingen. In de laatste les herhalen we alles en is er ruimte voor extra vragen.”

VEEL VOLDOENING

Mensen mogen ook spontaan binnenspringen met hun vragen, maar daar is helaas niet genoeg mankracht voor. Herman: “Voorlopig ben ik nog het aanspreekpunt in het dienstencentrum. We merken bij Ter Hooie en in alle Genkse dienstencentra een grote nood aan deze dienstverlening. Zelf leerde ik alles wat je moet kunnen als digivrijwilliger tijdens mijn loopbaan. Heel wat mensen die nu met pensioen gaan, hebben zeker ook de vaardigheden om digitale hulp te bieden. Je krijgt er veel voldoening van. Dus heb je interesse? Meld je dan zeker aan”, besluit Herman.

MEEHELPEN OF MEEDOEN?

  • Wil je digivrijwilliger worden in een digipunt zoals de bibliotheek, de dienstencentra of elders in Genk? Meld je via T 089 65 43 76 of digibanken@genk.be
  • Nieuwe lessen in dienstencentrum Ter Hooie zijn er op 8, 15 en 29 maart en 5, 12 en 19 april. Hiervoor schrijf je in via T 089 65 58 83.
  • Wist je dat iedereen ongeacht leeftijd of taal terecht kan in de bibliotheek voor digitale hulp? Elke woensdag van 14 tot 16 uur aan de grote leestafel van de bib kan je terecht bij een digidokter. Een afspraak heb je niet nodig!