Toestel nog in de verpakking
Op de vraag hoe groot de nood is aan digitale ondersteuning voor 60-plussers geeft Herman meteen een eerlijk antwoord. Groter dan voor jongere mensen, zegt hij. Technologie holt sneller voort dan de kennis van de gebruikers. Oudere mensen zijn opgegroeid in een heel andere wereld. Bij sommige digitale toepassingen, zoals Itsme of bankapps, kunnen ze zich niet zoveel voorstellen. Vaak krijgen ze een smartphone van de kinderen, zonder uitleg op maat. Onlangs kwam iemand naar mij toe met de smartphone nog in de verpakking, lacht hij.
Schrik wegnemen
Herman maakte daarom een cursus op maat van een ouder publiek. In enkele lessen leren ze belangrijke praktische toepassingen om hun smartphone gebruiken. Herman verduidelijkt: In de eerste les neem ik de schrik wat weg en moedig ik iedereen aan om te experimenteren met het toestel. Les twee gaat over e-mails, WhatsApp, de agenda en fotos. Apps reserveer ik voor de derde les. Hoe kan je je bankzaken online beheren of een bus- of parkeerticket betalen? Allemaal onmisbare toepassingen. In de laatste les herhalen we alles en is er ruimte voor extra vragen.
Veel voldoening
Mensen mogen ook spontaan binnenspringen met hun vragen, maar daar is helaas niet genoeg mankracht voor. Herman: Voorlopig ben ik het aanspreekpunt in het dienstencentrum. We merken bij Ter Hooie en in alle Genkse dienstencentra een grote nood aan deze dienstverlening. Zelf leerde ik alles wat je moet kunnen als DIGIvrijwilliger tijdens mijn loopbaan. Heel wat mensen die nu met pensioen gaan, hebben zeker ook de vaardigheden om digitale hulp te bieden. Je krijgt er veel voldoening van. Dus heb je interesse, meld je dan zeker aan, besluit Herman.