Het geheugen van Genk: expo en beeldbank

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober 2021 15.09 u.
Wil je aan je kinderen of kleinkinderen tonen hoe Genk vroeger was? Dan zeggen beelden soms meer dan woorden. De beelden vind je nu in ‘het geheugen van Genk’. Deze beeldbank en gelijknamige expo overladen je met verwondering en nostalgie.

“Een unieke kijk op onze stad en haar inwoners”

In de loop van de jaren verzamelde het Emile Van Dorenmuseum niet alleen een rijke collectie schilderijen en kunstwerken, maar ook postkaarten en heel veel foto’s. Ze tonen het vroegere Genkse landschap maar tonen ook heel duidelijk de vooruitgang in Genk.

HISTORISCHE MOMENTEN 

Het archief van de gelauwerde Genkse persfotograaf Johnny Harsch (1929-2005) is eveneens opgenomen in deze collectie. Harsch legde aangrijpende, persoonlijke gebeurtenissen vast uit het leven van gewone mensen. Zoals het bezoek van van prinses Paola (foto 1) aan de zieke dochter van het Italiaanse mijnwerkersgezin Muto in 1967, dat heel wat kijklustigen uit de wijk trok. Maar ook veel historische momenten passeerden voor zijn lens, zoals de mijnstakingen, de opkomende auto-industrie van Ford in Genk-Zuid of de bouw van Zonneweelde.

50 000 FOTO’S

Niet alleen het museum heeft een enorm beeldarchief, ook dat van Heemkring Heidebloemke mag gezien. Samen hebben ze meer dan 50.000 stuks in een online raadpleegbare beeldbank gezet. Beide collecties vormen het geheugen van Genk en geven je een unieke kijk op onze stad in de 20ste eeuw. Zoals dit beeld van het André Dumonthospitaal voor Wereldoorlog 2 (foto 2) dat meer het uitzicht had van een chique hotel dan van een kliniek. De kapel die je ziet uitsteken achter het gebouw is nog steeds bewaard. Of het stadscentrum, dat vanaf de jaren 70 compleet transformeerde en hoge appartementen de skyline van Genk gingen bepalen. Zonneweelde (foto 3) is nog steeds het hoogste flatgebouw in Genk. 

VAN DORP NAAR STAD

In de expo ‘Geheugen_van_Genk' zie je in een oogopslag wat de beeldbank nog meer te bieden heeft. Bezichtigen kan op twee locaties: in de bibliotheek en in het Emile Van Dorenmuseum.

Aan de hand van foto’s, postkaarten en schilderijen word je meegezogen van een Kempisch kerkdorp naar een levendige stad. Een gevoel dat perfect samengevat wordt in dit schilderij van Mathieu Vanderfeesten (foto 4). Het is een zicht op de mijn van Winterslag, vandaag beter bekend als C-mine. Het schilderij dateert uit 1965.

De expo zal niet alleen de iets oudere Genkenaar boeien. Ook jonge en nieuwe stedelingen zullen dankzij deze expo hun stad beter kennen en begrijpen.

EERST ZIEN, DAN GELOVEN

Ontdek hier hoe de Molenvijver, het stadscentrum of de wijken rond de steenkoolmijnen er vroeger uitzagen. Wist je dat er ooit koeien onder de toren van de Sint-Martinuskerk graasden? En dat je ooit kon zwemmen in de Molenvijver en verloren lopen op een eindeloze heidevlakte waar nu C-mine ligt? Je moet het eerst zien om te geloven!

De expo 'Geheugen_van_Genk' loopt nog tot 27 februari 2022

Emile Van Dorenmuseum.
Huis van landschap en kunst
Donderdag tot zondag: 14 tot 17 uur.

Heemkring Heidebloemke - Bibliotheek Genk
(2de verdieping)
Maandag tot vrijdag: 10 tot 19 uur, zaterdag: 10 tot 16 uur.
Tot 27 februari ’22

Gratis toegang, reserveren niet nodig 

Lees meer over de expo 

Bezoek de beeldbank 

VUL JIJ HET GAT IN ONS GEHEUGEN?
De Genkse geheugenpuzzel is nooit af. Ben je aan het opruimen en weet je geen blijf met oude foto’s, postkaarten (…) over Genk? Neem contact op met het Emile Van Dorenmuseum en zij bekijken of je item kan gedigitaliseerd/gearchiveerd worden.