Genk Natuurlijk: het mysterieuze Kielenswen

Gepubliceerd op donderdag 2 december 2021 10.45 u.
2021 was een jubileumjaar voor de Genkse natuur. Ons oudste natuurreservaat de Maten is 65 jaar beschermd en ook de Stiemervallei is al 35 jaar ingekleurd als groene zone. Een minder gekend gebied aan de Stiemer is Kielenswen. Tijd voor een kennismaking.

NATUUR AAN CENTRUM

Kielenswen ligt vlakbij Genk-Centrum, tussen de Vennestraat, Kuilenstraat en Westerring. Dit grillige, ietwat mysterieuze stukje van de Stiemervallei is het brongebied van de Schabeek die verder naar de Maten stroomt. “De natuur bestaat hier vooral uit Elzenbomen, moerassen en vennen. Ook enkele typische broekbossoorten zoals de dotterbloem, gele lis en harig wilgenroos tref je hier aan”, zegt Thomas Gyselinck die afgelopen zomer meehielp bij de inventaris van de vegetatie.

BOMKRATERS

Hier liggen ook zo’n 25 bomkraters als gevolg van de bombardementen op Genk-Centrum tijdens de tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden. De kraters werden doorheen de jaren ecologisch waardevolle vennen, die heel wat water vasthouden. Doordat het een vrij vlak gebied is, geraken die poelen steeds meer verstikt en dichtgeslibd. Daardoor kan het water niet meer vlot naar de Maten stromen.

Luchtfoto Kielenswen

HERSTEL

Stad Genk gaat de komende jaren samen met Natuurpunt en Neos dit biologisch zeer waardevolle gebied herstellen. De vennen worden slibvrij gemaakt. Een aanpassing van de grachten moet meer water vasthouden maar ook proper water beter stroomafwaarts voeren. Dit stukje natuur zal ook beter ontsloten worden en voorzien van infopanelen.

BLIJF OP DE PAADJES!

Kielenswen wordt op dit moment onderhouden door vrijwilligers van Neos, die het op hun duimpje kennen. Ze weten precies waar je heel voorzichtig moet zijn. “Wij zijn steeds voorzien van veiligheidsmateriaal zodat we ons kunnen vastmaken aan een tak of boom. Je kan hier immers zomaar wegzinken in bodemloze putten”, weten vrijwilligers Paul Bex en Jean-Pierre Truyen. Zij raden aan om alleen op de paadjes te wandelen en waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken!


GE√ŹNTERESSEERD IN DIT STUKJE NATUUR?

Wil je graag helpen met het onderhoud of deelnemen aan activiteiten? Kijk op www.stiemervallei.be of contacteer ons!

DE WANDELING DOEN?

De route is beschreven op www.genk.be/wandelroute-kielenswen. Eerstvolgende begeleide wandeling is zaterdag 22 januari 2022, start om 16 uur. Afspraak aan Spoorwegbrug Vennestraat. Voor de inschrijvers voorzien we een warm drankje!

Mail naar stiemervallei@genk.be of bel T 089 65 45 84.