Rondvraag: Hoe religieuze en vrijzinnige feesten beleven?

Gepubliceerd op donderdag 7 mei 2020 16.25 u.
Zelfs als coronamaatregelen versoepelen, kunnen we onze levensbeschouwelijke feesten niet beleven zoals we dat gewoon zijn. 3600 ging luisteren bij de religieuze en vrijzinnige Genkse gemeenschap. Hoe 'doen' zij het?' “Wij blijven iedereen bijstaan met raad en daad!”, klinkt het daar.

1. HOURIA AYAD, vzw Open je Hart: “Meer tijd voor bezinning en gebed”

Hoe beleeft jouw vereniging deze periode?

“Vzw Open je hart is een liefdadigheidsorganisatie van moslims, die openstaat voor alle religies. De ramadan gaat niet enkel om vasten, je opent ook je hart voor iedereen. We missen de warmte en drukte van het bij elkaar zijn. Maar kijk, nu hebben we meer tijd en ruimte voor bezinning en gebed, weliswaar vanuit ‘ons kot’.”

Welke speciale initiatieven nemen jullie?

“Normaal steunen wij Iftars, maar nu die wegvallen, heeft onze vereniging budget om mensen op een andere manier te helpen. Wij delen sowieso voedselpakketten uit aan wie het financieel moeilijk heeft, los van religie.”

Hoe houden jullie contact met leden?

“Onder meer via Messenger. We spreken een uur af en dan delen we ook mopjes. Gekke dingen doen deugd in deze moeilijke tijd, maar ik hoop toch dat we elkaar snel weer in levende lijve mogen kruisen!”

2. Katrien Stynen, huisvandeMens Genk: “Blije plechtigheden nog even uitstellen”

Hoe beleven vrijzinnige Genkenaren het corona-tijdperk?

“Dit is normaal het hoogseizoen voor o.a lentefeesten en huwelijken. Omdat we dit toch
liefst met familie en vrienden vieren, krijgen we veel meldingen van uitstel. Voor de Internationale Dag van het Humanisme op 21 juni zoeken we een alternatief om elkaar digitaal te treffen.”

Welke vragen ontvangt het huisvandeMens?

“Er blijven aanvragen voor blije plechtigheden binnenkomen. Die bereiden we voor via Skype
en mail. Na de versoepeling zal het druk worden, gezien de combinatie van uitgestelde en
nieuwe plechtigheden.”

Hoe blijven jullie de mensen helpen?

“Onze ‘dagelijkse’ werking loopt grotendeels door. We doen bijvoorbeeld aan online filosoferen,
brengen de rouwgroep samen via video call en geven info via filmpjes. Maar niet iedereen vindt het prettig om via mail of Skype de ziel bloot te leggen. We maken ons dus zorgen, zeker over bewoners in rusthuizen. Vroeger konden we hen bezoeken, nu sturen we hen brieven.”

3. LUC HERBOTS, priester en deken van Genk: “Geloof is groter dan rituelen en gebouwen”

Zijn het bizarre tijden voor de katholieke Genkenaren?

“Het is inderdaad zeer vreemd. De vieringen in de aanloop van de Goede Week en Pasen zijn telkens hoogtepunten in de parochiekerken. Het was een groot gemis. Maar gelukkig is ons geloof groter dan rituelen en gebouwen.“

Normaal zijn het ook drukke tijden voor jonge gezinnen?

“Inderdaad, omwille van Eerste Communies en de Heilige Vormsels. We houden contact met deze jonge gezinnen en er zijn nieuwe data vastgelegd later dit jaar.”

Wat of wie baart je het meeste zorgen in deze periode?

“Dat zijn uiteraard vooral de zwakkeren. Het doet me deugd te zien hoe onze parochianen hun burgerzin, solidariteit en creativiteit blijven tonen. Onze parochiale netwerken bewijzen volop hun nut. We staan immers in dienst van het geluk van mensen. Kerkdiensten kunnen dan wel stilvallen, maar ons kerkwerk draait op volle toeren!”

4. HATICE KARKAR, vrouwenvereniging Yunus Emre moskee Sledderlo: “Op bezoek gaan zoals we gewoon zijn gaat helaas niet kunnen”

Hoe ervaren de moslims de ramadanmaand?

“Heel anders. Nu we niet naar de moskee kunnen voor het avondgebed, lezen imams via livestreaming de koranverzen voor. Je kan natuurlijk ook zelf thuis lezen, maar dat gaat minder snel en het is niet zo eenvoudig. Wie ziek is, door corona of iets anders, hoeft sowieso niet te vasten.”

Ook het Suikerfeest op 24 mei wordt heel anders?

“Helaas wel. We vieren normaal met familie en vrienden, maar dat zal waarschijnlijk nog niet kunnen zoals we dat gewoon zijn. Ook de voorbereidingen in de keuken voor het Suikerfeest vallen weg. Je doet het dan wel met je eigen gezin, maar dat is toch niet hetzelfde.”

Wat betekent deze crisis voor jouw vereniging?

“Via een Whatsapp-groepje houden we contact. Normaal hebben we elke dinsdag een theeavond waar ook oudere vrouwen bij zijn. Over hen maak ik me echt zorgen. Ik bel hen nu om moed in te spreken. Soms fiets ik tot aan de voordeur voor een korte babbel, uiteraard veilig op afstand.”

5. ELENI TRIANTAFILOU, Griekse democratische vrouwenvereniging: “Onze priester bracht ons in een feeststemming”

Heeft je vereniging zicht op de Griekse religieuze feesten?

“We zijn geen religieuze vereniging maar onder ons zijn er veel Grieks-orthodoxe vrouwen. Het paasfeest bijvoorbeeld enkele weken geleden, verliep anders omdat we niet naar de kerk konden. Gelukkig postte onze priester via Facebook en Instagram berichtjes om ons in de paasstemming te brengen. Dat deed deugd! Ook met O.L.H.- Hemelvaart en Pinksteren hopen we het opnieuw zo te kunnen ervaren.”

Hoe houden jullie contact met leden?

“We hebben een Whatsapp-groepje waarin we elkaar vraag en antwoord bieden. We verspreiden via die weg ook de ‘Blijf zoveel mogelijk in uw kot!’-boodschap. Als er een geval van corona in onze gemeenschap is, nemen we ook contact op met de familie en wensen we hen moed toe.”

Sociale contacten zijn een heel klein beetje versoepeld sinds 10 mei 2020, maar echt vieren doe je nog steeds in je eigen gezin, zo redden we samen levens! Wil je weten wat mag en niet mag?

Kijk op www.genk.be/coronavirus