Hoe meer gezelligheid, hoe beter: Genk verhoogt budget voor straat- en wijkfeesten

Gepubliceerd op vrijdag 15 december 2023 14.16 u.
Persbericht van 15 december 2023

In Genk maken we het graag gezellig. Het stadsbestuur wil het wijk- en straatcomités dan ook makkelijk maken om een feest te organiseren voor hun buurt. Daarom is er een nieuw reglement opgesteld. Eén van de nieuwigheden is een groter budget. ?


“In Genk hechten we erg veel belang aan sociale cohesie en verbinding tussen de burgers”, steekt schepen Cucchiara van Wonen en Wijken, van wal. “Straat- en wijkfeesten zijn hierin erg belangrijk. We willen het Genkenaren daarom ook makkelijk maken om een feest in hun buurt te organiseren.”

Daarom heeft het stadsbestuur zich over een nieuw reglement voor straat- en wijkfeesten gebogen. Vanaf 1 januari 2024 gelden volgende regels:

  • Voor een straatfeest kan je een subsidie krijgen tot 250 euro (eerst 200 euro).
  • Voor een wijkfeest van 1 dag kan je een subsidie krijgen tot 500 euro (eerst 450 euro), voor een meerdaags wijkfeest kan je een subsidie krijgen tot 600 euro (eerst 550 euro).
  • Ook een appartementsblok kan een aanvraag indienen om een straatfeest te mogen organiseren, als deze minstens tien adressen bevat.
  • Een straat- of wijkcomité kan twee keer per jaar een subsidie aanvragen.
  • Het volledige subsidiebedrag mag besteed worden aan voedsel en drank (eerst maximum 250 euro van de subsidie).
  • We spreken van een wijkfeest vanaf 150 woningen.

“Deze nieuwe regels gelden voor alle feesten die vanaf 1 januari 2024 georganiseerd worden. Dus wie al een aanvraag indiende voor een evenement dat pas in 2024 plaatsvindt, heeft hier ook recht op”, verduidelijkt schepen Cucchiara.

Voor corona werden er jaarlijks zo’n 200 subsidies uitgekeerd voor straat- en wijkfeesten. Met dit nieuwe reglement hoopt het stadsbestuur een boost te geven aan organisatoren in alle Genkse wijken.