Hoe voorkom je tabak- en druggebruik bij je kinderen?

Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2023 10.48 u.
Als kleine kinderen groot worden, dan is de kans groot dat ze vroeg of laat in contact komen met tabak, alcohol en andere drugs. Vaak weten ouders niet hoe ze hierop moeten reageren. Het Genkse Veiligheidshuis en ZorGGroep Zin helpen hen daarom op weg met informatie.

Steeds meer bezorgde ouders

Preventiewerkers binnen Genk krijgen steeds meer vragen van bezorgde ouders over alcohol en drugsgebruik bij hun kinderen. De laatste jaren komen er dan ook heel wat nieuwe fenomenen in het nieuws. Denk aan needle spiking, lachgas, snus, vapen, enzovoort. "Die tendensen zorgen voor nieuwe opvoedingsvragen", zegt Ellen Gibney, preventiemedewerker van ZorGGRoep Zin.

Interactieve infosessie

De infosessie 'Als kleine kinderen groot worden' is een preventieve vorming bedoeld voor ouders van tieners van 10 tot 15 jaar. "In groep gaan we op een interactieve manier verschillende opvoedingsvragen bespreken aan de hand van filmpjes en oefeningen", aldus Ellen die de vorming samen met Veiligheidshuis Genk geeft.

Leer reageren

“Ouders weten vaak niet hoe te reageren wanneer ze bijvoorbeeld een joint vinden in huis of wanneer hun kind vraagt om alcohol te drinken. Toch mogen ouders hun invloed zeker niet onderschatten. We leren hen hoe ze dit positief kunnen aanwenden. We gaan dieper in op beschermende opvoedingsvaardigheden en geven tips om preventief aan de slag te gaan. Zo kan je gebruik van alcohol zo lang mogelijk uitstellen en tabak- en druggebruik voorkomen.”

Praktisch:

  • De vorming 'Als kleine kinderen groot worden' vindt plaats op donderdag 30 maart van 19.30 tot 21.30 uur.
  • Voor ouders van tieners (10-15 jaar)
  • In deze sessie zijn 20 plaatsen beschikbaar, maar bij meer interesse worden meer data ingelast.
  • De infosessie is gratis maar je kan enkel deelnemen na inschrijving:

Schrijf in