Hoe werkt zusterstad Francistown aan vrouwenrechten?

Gepubliceerd op vrijdag 21 februari 2020 14.52 u.

De Internationale Vrouwendag op 8 maart zet de gelijkheid tussen man en vrouw in de kijker in Genk. Ook zusterstad Francistown werkt aan #EachforEqual en dat leidt tot mooie voorbeelden die we met elkaar uitwisselen. Een verslag vanuit Francistown.

ZELFSTANDIGHEID VERGROTEN

Maipelo Mogatwane, medewerker bij het ministerie van gendergeljjkheid in Botswana

“We zetten hier sterk in op de gelijkheid tussen man en vrouw. Door te werken aan bepaalde vaardigheden proberen we de zelfstandigheid van vrouwen te vergroten. Via kleinschalige projecten sensibiliseren en informeren we vrouwen. Een Family Justice Center en een Vrouwencentrum zoals in Genk, zou hier zeker goed kunnen werken. En ook gendergelijkheid op kieslijsten is nog een werkpunt.

AL VEEL VERANDERD IN DE GOEDE RICHTING

Nametso Ssemakula, communicatie-medewerker bij de stad Francistown

“Vrouwen hebben hier hard gestreden om gelijke rechten. Ondertussen is er al veel veranderd in de goede richting. Wist je dat onze vorige burgemeester, Sylvia Muzila, de eerste vrouwelijke burgemeester van Francistown was? Ze werd zelfs tot twee maal toe verkozen. Dat inspireert me!”

WE DOORBREKEN TABOES

Kgakgamtso Chimule, leerkracht Phatlhogo Primary School

“We maken taboes zoals gender-gerelateerd geweld of tienerzwangerschappen bespreekbaar. In Francistown kunnen we hier open over praten en worden duidelijke campagnes gevoerd. Dat lijken me mooie voorbeelden om ook in Genk mee aan de slag te gaan.”

INZETTEN OP ECONOMISCHE ONAFHANKELIJKHEID

Ethel Masegolore, medewerker wijkproject Satellite South

“We hebben in onze wijk hard ingezet op de economische onafhankelijkheid van vrouwen. Hierbij is er bijzondere aandacht voor alleenstaande moeders en worden vrouwen aangemoedigd om te solliciteren voor ‘mannelijke jobs’. Tegenwoordig is het niet belangrijk of je man of vrouw bent, maar wel wat je kan!”