Hond aan de lijn, 't zal wel zijn!

Gepubliceerd op woensdag 28 april 2021 16.42 u.
Hoe graag je je hond ook ziet, laat hem of haar niet loslopen in de vrije natuur, zeker niet in het broedseizoen. Dat zegt niet alleen het Agentschap Natuur en Bos maar hoor je ook van hondenkenners zoals dierenarts Désirée Römkens.

‘Snuffelen is belangrijker dan loslopen’

In de lente speelt een groot deel van het leven in de natuur zich laag tegen de grond af. Je vindt er dan broedende vogels, kleine zoogdieren, reekalfjes, … Die liggen tijdens hun eerste levensdagen stil in het gras of tussen de struiken in het bos. “Zelfs het geurspoor van een hond is voldoende om de broedende ouderdieren te verjagen”, zegt Désirée. “Ze verlaten de jonge dieren, raken vaak gekwetst in hun vluchtpoging en veroorzaken geregeld ook ongevallen. De geur van de hond rond het nest maakt ook dat de jonge diertjes soms verstoten worden. Hou dus je hond aan de lijn. En ook andere wandelaars zonder hond voelen er zich veiliger bij.”

NEUS ACHTERNA

Voelen honden zich dan niet ongelukkig aan de lijn bij een wandeling? “Toch niet”, zegt Désirée. “De ene hond is uiteraard de andere niet en er zijn inderdaad honden die veel fysieke beweging nodig hebben. Maar meer nog dan dat hebben ze ook een mentale uitdaging nodig. Voor honden is kunnen snuffelen uitermate belangrijk want zo maken ze gelukshormonen aan. Ga je met je hond aan de lijn wandelen, geef hem dan voldoende tijd om te kunnen snuffelen. Mijn twee honden, Egon en Marvel weten dat perfect: als ik de lijn lang laat, krijgen ze de tijd. Verder kan je ook snuffelmatten gebruiken of zelf snoepjes verstoppen in hoger gras bijvoorbeeld.”

DRIE À VIER MAAL PER DAG BEZIGHEIDSTHERAPIE

Désirée: “Iedere hond houdt van beweging. Maar het is natuurlijk rasafhankelijk hoeveel en welk soort beweging dat dan moet zijn. Mijn gouden raad: “Tracht iedere dag drie à vier maal bezig te zijn met je hond. Even met de bal spelen op een grasveld bijvoorbeeld, een snuffelspelletje doen, … Je hond ‘uitlaten’, enkel voor zijn toilet, dat is geen uitdaging, integendeel, daar wordt je hond ongelukkig van. Een tip: er zijn heel wat sporten die je met
je hond kan doen, zoals agility, canicross, gehoorzaamheidstraining,
… Voor ieder ras wat wils.”

HONDENWEIDE

Ravotten op een hondenweide kan natuurlijk ook een fijne uitlaatklep voor hond en baasje zijn. Désirée: “Let wel, niet àlle honden vinden zo’n weide leuk, niet àlle honden willen met andere honden spelen. Ik zie geregeld bijtwonden in onze praktijk. Volg dus de gedragsregels maar ‘luister’ zeker ook naar je hond.”


TIPS VAN DÉSIRÉE

Genk heeft sinds kort een snuffeltuin. Ideaal voor jonge en oude honden, angstige honden en voor honden die niet tuk zijn op andere honden. Je kan de tuin afhuren.

Facebook.com/snuffeltuinscent

Genk heeft 4 hondenlosloopweides waar je viervoeter naar hartenlust kan rennen. Ideaal voor honden die graag spelen met andere honden.

www.genk.be/hondenlosloopweide

Raap hondenpoep op! Het ergert zeer veel mensen. Het politiereglement verplicht je een zakje bij te hebben om hondenpoep op te ruimen. GAS-boetes bedragen 350 euro.