Dunning bos Horensberg

Gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2019 9 u.
Vanaf 4 november start een aannemer met de dunning van het bos Horensberg. Dat betekent dat er bomen gekapt worden. Zo komt er meer plaats vrij. De bomen die blijven staan, krijgen meer ruimte om te groeien net zoals kleinere planten en struiken.

Veel van onze bossen bestaan voor een groot deel uit dennen. Op lange termijn willen we deze
bossen omvormen tot gemengde bossen met naald- én loofbomen. Daarom maken we ruimte voor de bomen die extra kansen moeten krijgen. De dunning is vooraf aangeduid door de boswachter en tijdens de uitvoering volgt hij dit ook op. Bomen die gekapt worden, krijgen een gekleurde markering.

Mag dat dan?

Vlaanderen is een van de regio’s in Europa met de minste bossen. Daarom heb je voor het kappen van een boom of het rooien van bos een vergunning nodig. Stad Genk heeft voor de bossen van de stad een bosbeheerplan, goedgekeurd door de Vlaamse overheid. In dat plan staat welke maatregelen nodig zijn om het bos goed te beheren. Bosomvorming is een van de belangrijkste maatregelen.


Waarom dit bos?

In het bosbeheerplan is een timing voorzien voor dunningen en andere werken in al onze bossen. Zo zorgen we ervoor dat de impact op de natuur niet te groot is. Daarom duurt het enkele jaren voor we in hetzelfde bos terug komen. Nu is het bos Horensberg aan de beurt.
Schade in en aan de natuur? Werken in het bos gebeuren meestal in het najaar of de winter. In deze periode is de natuur in rust en zijn er geen broedende vogels of jonge dieren. In de lente kan de natuur zich terug herstellen en aanpassen aan de nieuwe situatie.


En wat met het klimaat?

Bomen hebben een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatverandering. Bomen houden immers CO2 vast. Maar een bos is meer dan een middel in de strijd tegen klimaatverandering. Een bos heeft meerdere functies en de belangrijkste is misschien wel biodiversiteit. Daarom is zorgen voor optimale omstandigheden voor diverse planten en dieren zo belangrijk. Door het bos te dunnen, geven we ruimte geven aan andere planten en bomen en krijgen deze ook de kans om te groeien.


Waar gaat dat hout naartoe?

Het hout dat hier gekapt wordt, wordt verwerkt tot bouwmaterialen. Het kan gaan om OSB-platen, MDF-platen of spaanplaat. Dit gebeurt in fabrieken in de buurt.


FSC, een label voor goed bosbeheer

Stad Genk beschikt over een FSC-label voor de bossen. Dit betekent dat we voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Jaarlijks wordt dit gecontroleerd. Dit label wordt ook gebruikt door de houtkoper en houtverwerker.