IDAHOT 2022: Stad Genk zegt 'nee' tegen holebi- en transfobie

Gepubliceerd op donderdag 12 mei 2022 10.42 u.
Persbericht van 12 mei 2022

Op 17 mei viert heel de wereld IDAHOT, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transgenderfobie. Stad Genk doet ook dit jaar mee en maakt er – in samenwerking met de holebi- en transgendergroep OGWA (Ook Genks Wel Anders) - een heuse IDAHOT-week van vol informatieve en inclusieve activiteiten. De IDAHOT-week start op 12 mei met een feestelijke trouwstoet in Genk-centrum en eindigt met een party in het pop-up regenboogcafé Bagatel.

Al sinds 1990 is 17 mei de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). De holebi-en transgendergemeenschap vragen op deze dag extra aandacht voor de discriminatie van holebi’s (homo’s, lesbiennes en biseksuelen) en transgenders. “Stel je voor dat je niet echt jezelf kunt zijn omwille van je seksuele geaardheid of gender; op school, op het werk of misschien zelfs thuis”, aldus Anniek Nagels, schepen van Samenleven. “Voor sommige Genkenaren is het helaas dagelijkse realiteit. In Genk willen we echter dat iedereen zich thuis voelt. Met de IDAHOT-week zetten we die positieve boodschap nog eens extra in de kijker. Discriminatie op basis van seksuele geaardheid is gewoonweg not done. Liefde is liefde, voor iedereen!”

Vlag aan het stadhuis

De IDAHOT-week in Genk gaat op 12 mei officieel van start met een regenboog-trouwstoet. Die vertrekt aan het Huis van de Mens in de Grotestraat en loopt tot aan het stadhuis waar een tiental Genkse regenboogkoppels in trouwkledij hun liefde voor elkaar bezegelen tijdens een officieuze, feestelijke ‘ceremonie’. Als kers op de (huwelijks)taart wordt die dag de regenboogvlag uitgehangen aan de gevel van het stadhuis, een jaarlijkse gewoonte. Dit gebeurt in het bijzijn van Genkenaar Christof Machiels, finalist van de Mister Gay Vlaanderen-verkiezing 2022.

Fototentoonstelling Atelier Zwiep

Ook op 12 mei vindt in de stadsschouwburg de opening plaats van de fototentoonstelling ‘Iedereen anders… en dan?!’ van Atelier Zwiep uit Waterschei. De expo loopt tot eind mei en is voor iedereen gratis toegankelijk. Schepen Nagels: “Je ziet foto’s van Genkenaren die een hechte band hebben, maar die je anders misschien niet met elkaar zou matchen. Zij hebben echter geen vooroordelen en tonen hun grote liefde voor elkaar via deze sterke beelden. We zijn heel blij dat we hiervoor konden samenwerken met de fotografen van Atelier Zwiep, waardoor we een op en top Genkse productie konden realiseren.”

Staat er verder nog op het IDAHOT-programma: een holebi-filmavond i.s.m. Euroscoop en Cinema MOOOV Cinema, een potluck picknick in het Molenvijverpark waarbij iedereen een gerecht meebrengt dat hij/zij/hun graag wilt delen, een marktactie i.s.m. het Regenbooghuis Limburg en een gratis closing karaokeparty in het pop-up regenboogcafé Bagatel in de Zandoerstraat.

Genkse scholen doen mee

IDAHOT 2022 is dit jaar ook de week van de ‘regenboogscholen’. Schepen Nagels: “We vragen aan alle Genkse scholen die meedoen met IDAHOT en ambassadeurs zijn van een holebi- en transgendervriendelijk onderwijs om de regenboogvlag uit te hangen. Zij kunnen OGWA uitnodigen op de speelplaats om het thema bespreekbaar te maken. Verder zullen er stickers van een regenbooghartje uitgedeeld worden met het opschrift ‘Respect voor iedereen’, dit als teken van solidariteit. Ook zijn er Genkse scholen en jeugdwerkingen die meedoen aan de PAARS-campagne van de organisatie Wel Jong. Zij zullen op 17 mei paars dragen, om zo te tonen dat iedereen erbij hoort en zichzelf mag zijn.”

PROGRAMMA IDAHOT 2022

Donderdag 12 mei: Feestelijke opening IDAHOT-week

• Trouwstoet in Genk: vertrek om 18 uur, Huis van de Mens (Grotestraat 10)
• Vernissage fototentoonstelling ‘Iedereen anders… En dan?!’, stadsschouwburg (stadhuis Genk). Te bezoeken tot eind mei. Gratis toegang.
Dinsdag 17 mei: Picknick met potluck
• Om 17 uur, Molenvijverpark (aan de regenboogbanken). Gratis. Breng je picknickdeken, bestek en maaltijd mee.


Donderdag 19 mei

• Actie op de donderdagmarkt: 8-12 uur, aan de KBC-bank in Genk-centrum. Het Regenbooghuis, Huis van de Mens en Stad Genk delen presentjes uit.
• Holebi-filmavond ‘Flee’: om 20.15 uur, Euroscoop Genk.

Vrijdag 20 mei: IDAHOT Closing Party

• Vanaf 20 uur, pop-up regenboogcafe Bagatel (Zandoerstraat 6). Gratis toegang.