Iedereen aan het woord: beeldvorming over ouderen

Hoe denken 55-plussers dat de maatschappij naar hen kijkt? Vinden ze dat ze nog meetellen? Onze vliegende reporter Nadia trok de straat op en vroeg 4 Genkenaren naar hun eigen ervaringen.

 

Maria Raedts 

Of er op de ouderen wordt neergekeken? Neen, dat vind ik niet, ik heb tenminste de ervaring van vriendelijk behandeld te worden. Als je zelf vriendelijk bent, word je ook vriendelijk benadert. Zo laat ik in de winkel al eens een moeder met kleine kinderen voorgaan, ik heb toch de tijd om even te wachten.

Met ouder worden moet je blijven openstaan voor anderen en je ook engageren in een vereniging of een turngroep of een fietsclubje. Het moet niet zozeer prestatiegericht zijn, gewoon samen fijne dingen doen is belangrijk. Het sociale contact is belangrijk, zo geraak je niet in een isolement wat toch een aantal ouderen overkomt.

Of er te weinig respect is voor ouderen? Dat hangt ook een beetje van jezelf af, van je eigen gedrag en houding. Sommige jongeren kunnen wat meer respect tonen voor ouderen, maar dat hangt ook veel van de opvoeding af. Onze maatschappij is tegenwoordig meer ik-gericht, op het individu. Vroeger was het heel normaal dat er 2 of 3 generaties samenwoonden en werd respect van kleins af aangeleerd.

Ouderen kunnen nog heel veel. Neen, niet werken, maar een luisterend oor bieden, tijd voor een praatje, samen een wandeling maken of gewoon samen een tasje koffie gaan drinken.

 

Paul Bex

Ik heb wel soms de indruk dat de jongere generaties ten opzichte van ouderen weinig geduld hebben. In de supermarkt moet het altijd snel snel aan de kassa’s gaan. Ouderen hebben soms stramme vingers. Dan gaat het niet altijd zo vlot met betalen en dan merk je het ongeduld duidelijk. Ouderen kunnen daar zelf ook wel een beetje aan verhelpen door niet in de spits te gaan winkelen, zij hebben meer keuzemogelijkheden. Of op het openbaar vervoer bij het instappen, een helpende hand doet soms wonderen.

Zelf heb ik het niet moeilijk met ouder worden. Daar heb ik voorlopig geen tijd voor want ik ben nog te actief bezig met allerlei projecten zoals met ‘De Stiemervrienden’, een groepje vrienden bij Neos dat zich engageert om de Stiemerbeek in het gebied Kielenswen weer toegankelijk te maken voor recreatie. We doen er de onderhoudswerken en organiseren begeleide wandelingen. Ook met Natuurpunt werken we actief samen. Bovendien zet ik mij als vrijwilliger in als burenbemiddelaar bij het Veiligheidshuis.

Actief blijven en actief deelnemen aan de maatschappij is belangrijk, samen met andere ouderen je inzetten voor een bepaald doel of project is de beste remedie om gezond oud te worden en vooral om nuttig bezig te zijn.

Af en toe heb ik wel de indruk dat de ‘jongere maatschappij’ over ons heen loopt alsof de ouderen er niet bij horen. Ze vergeten soms wat de oudere generaties meegemaakt hebben en vooral gepresteerd hebben. En … op hun beurt zullen ze op termijn ook tot de ‘ouderen’ behoren.

 

Philomène Herremans

Ik voel me eigenlijk goed met het ouder worden. Ik vind ook niet dat we aangekeken worden om onze leeftijd. Soms is het ook een voordeel: er wordt meer rekening met ons gehouden, bijvoorbeeld bij het winkelen mag je al eens voorgaan!

Wat minder fijn is: alles wordt digitaal, o.a. de banken en een vertrouwenspersoon die je kan aanspreken vind ik toch belangrijk. Ik kan me goed digitaal redden voor de dingen die ik nodig heb en belangrijk vind. Maar de personen die niet zo vlot zijn met het digitale wereldje, daar moet ook rekening mee gehouden worden.

Of het moeilijk is om ouder te worden? Bezig blijven is belangrijk!

Ik ben bij een turnclub, ik fiets regelmatig met vriendinnen en ben bij een naaiclubje aangesloten. Hier naaien we samen, helpen elkaar verder en kunnen het nuttige met het aangename combineren.

Ik ben weduwe, maar de kinderen zorgen goed voor me en pushen me om nieuwe dingen uit te proberen. Neen, ik heb het niet moeilijk met ouder worden.

 

Ferdinand Bollen

Ik vind het niet erg om oud te worden, elke leeftijd heeft zijn charme. Zich ‘oud voelen’ ligt volgens mij aan jezelf. Je moet de kansen om mee te gaan grijpen en actief blijven.

Je kan je aansluiten bij een beweging om nieuwe vrienden te maken. Digitaal bijblijven is ook belangrijk – leer je bankgegevens digitaal te beheren. Afspraken maken met de stad, doktersbezoeken maken, alles is tegenwoordig digitaal. Er worden regelmatig cursussen aangeboden en zo kan je bijblijven.

Me benadeeld voelen of gediscrimineerd omdat ik ouder word, daar heb ik geen moeite mee en ook nooit ondervonden. Tenslotte hebben de ouderen een bagage aan ‘levenservaring’ die toch nog altijd goed van pas komt.

Oud ben je als je je oud voelt. Het is belangrijk om altijd nieuwsgierig te blijven naar nieuwe dingen en uitdagingen. Een goede gezondheid is belangrijk, dus moet je goed voor jezelf zorgen.

Niet klagen over ouder worden, gewoon nieuwsgierig blijven!