Proficiat met deze erkenning door Europa. Maar vanuit welke bezorgdheid is dit project destijds gestart?
Marie-Paul: Toen we in 2000 met de opvoedingswinkel gestart zijn in Genk, kregen we al snel vragen van bezorgde ouders. Computers, playstations en smartphones waren er nog niet, maar we zagen toen al de gevolgen bij kinderen die te weinig bewegen en onaangepast eten. We zijn daarom gaan praten met artsen in Leuven en Genk en dit traject is het resultaat. We doen dit nu al vijftien jaar.
Hoe verschilt jullie aanpak met die van een arts of diëtiste?
Marie-Paul: We kiezen hier voor een aanpak op alle fronten. We begeleiden wekelijks kinderen van 8 tot 12 jaar samen met hun ouders en werken zowel rond beweging als kennis van voeding. De hele (op)voedingssituatie in het gezin wordt onder de loep genomen. En het is vooral een kwestie van doen, dus niet alleen van praten.
Wat doen jullie dan zoal samen?
Chris: Wie inschrijft voor ik heb een maatje start met een intensieve begeleiding. Op woensdagnamiddag koken we regelmatig met de ouders en kinderen. We geven tips en leren hen nieuwe ingrediënten, smaken en combinaties kennen. Groenten leren eten vraagt tijd voor alle kinderen. In groep durven ze al eens wat meer en vaak proeven ze hier iets voor het eerst.
Zijn er dan nog veel misverstanden over gezond eten?
Lobke: Toch wel. In sommige gezinnen ligt de nadruk te veel op koolhydraten, brood en suikers en te weinig op groenten en fruit. Olijfolie is gezond, maar is niet calorie-arm zoals men vaak denkt. We merken dat er nog te weinig kennis is over producten en dat de informatie op de etiketten niet wordt gelezen.
Hoe belangrijk is afvallen in dit traject?
Lobke: Meedoen is belangrijker dan snel afvallen. We dwingen niemand tot iets, we gaan stap voor stap. Daarom duurt dit programma een jaar. Mensen willen graag snel resultaat maar dat is onmogelijk in een paar sessies.
Volgen jullie de kinderen ook medisch op?
Marie-Paul: Je krijgt sowieso een intake en dan bekijken we de gezondheidssituatie van elk kind met een arts van het ZOL. Kinderen kunnen te maken hebben met medische problemen zoals een slechte werking van de schildklier. Ook diabetisch type 2 (ouderdomssuiker) komt voor op zeer jonge leeftijd. Dat moeten we uiteraard eerst weten.
Bewegen jullie ook samen?
Chris: Daarvoor werken we samen met een bewegingscoach van SportinGenk Park. Je bent niet verplicht te sporten maar we helpen wel zoeken naar een geschikte sport. Alle kinderen krijgen ook een Fitbit ter beschikking waarmee ze dagelijks hun stappen kunnen tellen. En dat motiveert, merken we.
Wanneer is jullie opdracht geslaagd?
Marie-Paul: Als we ouders en kinderen hebben kunnen overtuigen en motiveren om op lange termijn gezond te blijven eten en te bewegen!
Ik heb een maatje
- Voor kinderen van 8 tot 12 jaar (begeleiding met ouder)
- Wekelijkse sessies op woensdagnamiddag
- Instappen kan na elke schoolvakantie
- Kijk voor meer info op www.campuso3.be/maatje of kom langs bij in een van de vestigingen van Campus O³:
- Jaarbeurslaan 19
- Minderbroedersstraat 6
- Bijlkestraat 18