Imker Freddy heeft een Stiemerdeal

Gepubliceerd op donderdag 2 juli 2020 15.52 u.
De Stiemervallei doorkruist onze stad van noord naar zuid. Hier heeft de stad een duidelijk doel voor ogen: de natuur versterken en Genkenaren dichter bij de Stiemer brengen. Daarom zijn er nu ‘Stiemerdeals’ voor iedereen die hier iets wil ondernemen. Imker Freddy heeft er alvast eentje op zak.

Freddy Schotsmans heeft een neus voor zaken doen. Zelf was hij jarenlang bloemist en bloemenkweker. Toen hij op rust ging, bleef hij plannen maken en ontdekte hij hoe hij iets prachtigs kon doen met zijn bijen in de Genkse natuur én voor het Limburgs toerisme. 

Freddy, wat is een Stiemerdeal precies? 

Freddy: "Een Stiemerdeal is een vrijwillige overeenkomst tussen jezelf en de stad. Je bespreekt hoe je met de stad kan samenwerken aan een gemeenschappelijk doel in de Stiemervallei. Hun steun kan bijvoorbeeld gaan om drukwerk of hulp bij de organisatie van een activiteiten, tot zelfs een klein Stiemerbudget." 

Wat doe jij dan precies in de Stiemervallei?

Freddy: "Ik heb altijd een bloemenkwekerij gehad. Als zelfstandige op rust voelde ik het weer kriebelen. Maar ik weet ook hoe moeilijk zelfstandigen het hebben, dus wou ik ook iets doen om het Limburgs en dus ook Genks toerisme te steunen. Mijn hobby als imker past daar perfect in. Mijn imkerij ’t Fleurtje ligt langs het fietsroutenetwerk in de Spoorstraat 11 in Winterslag, vlakbij de Stiemer waar ook mijn bijenkasten staan. Ik zet dus mijn imkerij en bijen in als troef voor de vallei."

Merk je al iets van het stiemertoerisme? 

Freddy: "Zonder al te grote promotie heb ik al meer dan 2000 mensen rondgeleid sinds ik gestart ben. Door corona zie je nu meer Genkenaren genieten van de vallei, maar tijdens het vorige fietsseizoen waren toeristen uit Nederland, Engeland en zelfs uit de VS. Zij waren ook heel geïnteresseerd in het verhaal achter de honing. Want als wij op vakantie gaan, kopen wij toch ook graag een lekker streekproduct, niet?"

Is de samenwerking met de stad een meerwaarde voor je imkerij en de vallei?


Freddy: "Heel zeker, want zo vergroten we ons netwerk. Het is heel tof om deel uit te maken van de ‘stiemerfamilie’. Het biedt ook kansen om nog meer lokale producten te maken. Vorig jaar heb ik met Crème Le Lis & Nostalgie een Stiemerijsje gelanceerd met mijn honing. Een lekkere verfrissing met nectar recht uit de vallei. En de Genkse vereniging NEOS heeft in samenwerking met Natuurpunt ook een eerste lading Stiemerblond gebrouwen, met hop uit de vallei! Dat is toch een prachtig verhaal, niet? Ik hoop dat meer ondernemende Genkenaren het voelen kriebelen aan de Stiemer."

Wil je ook meedoen aan de Stiemerdeals? 

In september zet stad Genk de Stiemerdeals in de kijker. Kom je laten inspireren door bestaande projecten en mensen zoals Freddy. Er is nu al heel wat activiteit in de vallei. Zo kan de stad al enige tijd rekenen op de ‘Stiemervrienden’. Deze enthousiaste groep onderhoudt de natuur, leidt mensen rond en werkt actief mee aan wat de stad rond de Stiemer organiseert. Maar we zoeken nu ook scholen, organisaties en verenigingen. Droom je bijvoorbeeld van een openluchttheatertje midden in de natuur? Zie je een bosklas aan de Stiemer wel zitten? Of wil jouw hobbyclub weten wat de vallei kan bieden? Zoek jij een inspirerende plek voor je volgende creatieve brainstorm? Of wil je een blijvende ecologische meerwaarde leveren, met stad Genk als partner?

Kom gerust je ideeën met ons aftoetsen of geef ons nu al een seintje: 

Mien Quartier, Stiemercoördinator, T 089 65 45 86

Volg de Stiemervallei op Instagram en Facebook.

Lees hier meer over de stiemervallei