Inleefweek armoede: van 11 tot 18 oktober

Van 11 tot 18 oktober organiseert Welzijnszorg vzw in samenwerking met de stad Genk een inleefweek waarin je kan ondervinden hoe het is om in armoede te leven. Wie meedoet, engageert zich om één week te leven met een beperkt budget. Bovendien krijg je als deelnemer elke dag een onverwachte opdracht, kom je naar een intake- en slotmoment en deel je je ervaringen via sociale media of met de mensen in je omgeving. Zo maak je anderen bewust van armoede en vorm je een schakel naar lokale verandering.

 

1 op 7 Belgen moet rondkomen met een beperkt budget. Ook in Genk leven heel wat mensen in armoede. Daar kan zeker wat extra aandacht aan besteed worden. Lokale acties die armoede tot in de huiskamer brengen bij mensen die daar weinig of geen ervaring mee hebben, genereren dikwijls het meeste effect en zetten mensen er het sterkst toe aan om het probleem van armoede onder ogen te zien en er zelf wat aan te doen.

 

Intake- en slotmoment

Wie tijdens de inleefweek zelf de uitdaging wil aangaan, wordt tijdens het intakemoment op 11 oktober meteen ondergedompeld in een kader waar mensen in armoede altijd mee moeten worstelen. Zo wordt de ervaring voor de deelnemers nog intenser. Ook tijdens het slotmoment in Vincentius is er veel aandacht voor leven in armoede.

 

Beperkt weekbudget

Deelnemers aan de Inleefweek moeten met een weekbudget van 60 euro per volwassene en 20 euro per kind zien rond te komen. Daarmee betaal je voeding, ontspanning, brandstof en alle onverwachte kosten. Belangrijk is ook dat je enkel drinkt en eet wat je die week hebt aangekocht.

 

Inleefregels

Je verplaatst je zo veel mogelijk per fiets of het openbaar vervoer. Internetgebruik gaat op dieet: thuis mag je 30 minuten je e-mail controleren en je ervaringen delen via sociale media. En je smartphone gaat aan de ketting: bellen wordt beperkt tot 30 minuten, de limiet voor sms’jes bedraagt 20 stuks. Daarnaast neem je deel aan één culturele activiteit. Elke dag ontvang je bovendien een e-mail met een opdracht die voor mensen in armoede dagelijkse kost is.

 

Naar lokale verandering

Een week lang geconfronteerd worden met armoede is beslist niet eenvoudig. Hun inzichten kunnen de deelnemers gebruiken om meer begrip te vragen in hun omgeving voor de specifieke moeilijkheden die een leven in armoede met zich meebrengt.

 

Schrijf je in

Tot uiterlijk 1 oktober kan je je inschrijven voor de Inleefweek armoede via

www.welzijnszorg.be/inleefweek-armoede-genk.

 

Meer info

Dienst Sociaal Welzijn

089 65 43 66

sociaal.welzijn@genk.be