Internationaal Korenfestival met 1500 stemmen op C-mine

Gepubliceerd op donderdag 25 augustus 2022 11.09 u.
Het laatste weekend van september wordt C-mine even het mekka voor iedereen die blij wordt van zingen. Meer dan 60 koren en muziekensembles verzamelen daar voor een internationale korenwedstrijd die wordt afgesloten met een heuse festivaldag op 2 oktober. 3600 blikt vooruit met Jos Venken
Artistieke krachtmeting

Deze korenwedstrijd werd voor de eerste keer georganiseerd in 1987 en is nog steeds een artistieke krachtmeting tussen zo’n 12 internationale topkoren. Daarnaast staan er nog eens zo’n 60 koren klaar voor het afsluitende festival op zondag 2 oktober, een bruisend en warm gebeuren.

Speciale nocturne

Het openingsconcert met de gerenommeerde a capellagroep VOCES 8 staat
geprogrammeerd op vrijdag, terwijl op zaterdag alles in het teken staat van de wedstrijd. “En die belooft een erg hoge kwaliteit”, verzekert Jos Venken. “De koren werden immers geselecteerd op basis van hun artistiek niveau.” Als toemaatje op zaterdagavond voeren acht koren een speciale nocturne in LABIOMISTA, het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen.

Korenfestival Zing’in Genk: van klassiek tot heerlijke meezingers

De wedstrijd speelt zich voor het overgrote deel af op C-mine. Op zondag 2 oktober sluit het concours daar ook af met een heus festival dat de naam Zing'in Genk meekreeg. Meer dan 60 koren en muziekgroepen uit heel Vlaanderen nemen hieraan deel.

Jos Venken is als trotse voorzitter van het organiserend comité alvast opgetogen. “We zijn heel blij dat zowat alle Genkse koren zullen deelnemen aan de festivaldag. Op zondag presenteren ze zich aan het grote publiek, dat kan smullen van verschillende genres: van klassiek tot pop, van romantiek tot zeemansliederen, van topniveau tot heerlijke meezingers!’

De kers op de taart wordt ongetwijfeld de festivalhymne “Allen samen” gezongen op het einde van de namiddag. Meer dan 1500 zangers brengen op het C-mine plein dit speciaal voor het festival gecomponeerde meerstemmig lied, ondersteund door een symfonische begeleiding. “Wellicht de grootste koorapotheose die ooit in Limburg heeft plaatsgevonden”, besluit Jos.

Internationaal Korenfestival op 30/9 en 1 en 2/10
30/9: Voices8 in C-mine (Grote zaal)
1/10: nocturne in LABIOMISTA
2/10: Zing'in Genk op het C-mine plein

Lees meer over het programma