Internationaal natuurfestival komt naar Genk

Gepubliceerd op woensdag 9 maart 2022 11.15 u.
Persbericht van 9 maart 2022

Op 28 en 29 april vindt ‘Connecting Nature Impact Summit’ plaats in Thor Park in Genk. De Summit in Genk is de laatste in de rij ‘summit series’ van Connecting Nature. De vorige edities gingen door in Glasgow (Groot-Brittannië) en Poznan (Polen), en moesten wegens de covid-19 uiteindelijk online doorgaan. De Summit in Genk is daarom de enige editie die live door zal gaan.

De ‘Connecting Nature Impact Summit, Genk’ rondt vijf jaar onderzoek en innovatie af van het H2020-gefinancierde Connecting Nature-project. Het project telt meer dan 30 partners en resulteerde in de implementatie van grootschalige ‘Nature Based Solutions’ in 10 Europese steden en een wereldwijd programma voor capaciteitsopbouw, genaamd ‘Urban by Nature’. Stad Genk maakte als ‘frontrunner city’ deel uit van dit Europese onderzoeksproject.

Natuur creëert

“Meer dan ooit moeten we de natuur omarmen en samenwerken aan de groene steden van morgen.” zegt schepen van Ruimte en Duurzaamheid Toon Vandeurzen. “In steden is klimaatverandering, nog meer dan elders, tastbaar. Gelukkig kunnen we er iets aan doen. Natuur vermindert luchtvervuiling, voert regenwater af en verkoelt in warme periodes.”

Natuur biedt daarnaast kansen aan ondernemingen die duurzaam willen ondernemen, of aan bedrijven die werken aan ‘Nature Based’ oplossingen. Ook de sociale impact van natuur is bijzonder waardevol: natuur in de buurt verhoogt het welzijn van bewoners, verlaagt de criminaliteitscijfers … En natuurlijk: een groene stad is aantrekkelijker voor bezoeker en voor de lokale economie. Kortom, natuur creëert kansen en opportuniteiten.

Connecting Nature Impact Summit

Op 28 en 29 april vindt ‘Connecting Nature Impact Summit’ plaats in Thor Park in Genk. Een hybride event met zowel online als live presentaties, workshops, rondetafelgesprekken en nog veel meer. Stad Genk ontvangt onder andere prof. Jan Rotmans (professor in transitiekunde), Leen Gorissen (innovatiebiologe en schrijfster) en Li An Phoa (stichter van Drinkable Rivers). Het festival rondt vijf jaar onderzoek af van het Connecting Nature project, met als uitkomst: innovatieve resultaten en ervaringen die inspiratie bieden aan beleidsmakers, planners, ontwerpers, bedrijven en gemeenschappen in heel Europa.

Thema’s

Het programma steunt op drie belangrijke bouwstenen van het Connecting Nature Framework:

1. ‘Thinking with nature’ verkent het grootschaliger beleid, de strategie, planning en theoretische gevolgen onder het overkoepelende thema Nature Based Solutions. Er wordt onder meer gesproken over de impact van ‘Nature Based Solutions’ op verschillende beleidsniveaus en over de impact op klimaatbestendigheid.
2. 'Building with nature' richt zich op het vertalen van idee naar actie. Het kijkt naar het ontwerp- en ontwikkelproces, van het definiëren van een project tot het ontwerp- en ontwikkelproces. De integrale aanpak, die nodig is omwille van het gelaagde karakter van ‘Nature Based Solutions’, heeft impact op de organisatie van een stadsbestuur.
3. Living with nature' gaat over bestuur, gemeenschappen en beheer van de natuur en natuurlijke omgevingen. Het gaat over de impact van Nature Based Solutions op de betrokken buurten en burgers. Het geeft gemeenschapsleiders in het bijzonder de kans om te kijken naar de langdurige zorg en het beheer.

Genk. Stad vol van natuur

Genk, de groenste centrumstad van Vlaanderen, is gastheer van het evenement en organiseert in kader van de Summit ‘Genk. Stad vol van natuur’. Een internationale happening rond de Summit die loopt van 28 april tot 1 mei waar lokale, regionale en internationale deelnemers samenkomen om te laten zien hoe de natuur ons leven beïnvloedt en hoe ‘Nature based’ oplossingen een positieve impact kunnen hebben op stedelijke omgevingen.

Praktisch

De summit vindt plaats in Thor Central. Dit voormalige hoofdkwartier van de kolenmijn is omgetoverd tot een state-of-the-art vergader- en evenementenlocatie aan de poorten van het enige echte nationale park van het Vlaamse Gewest en in het hart van de Stiemervallei.

Het aantal deelnemers is beperkt voor het fysieke event. Online deelname wordt aanbevolen voor internationale deelnemers. De stad verwacht ongeveer 200 deelnemers in Genk en zo’n 800 online deelnemers.