Ief Postino brengt brieven tot leven op C-mine

Gepubliceerd op woensdag 2 januari 2019 12.32 u.
Ief Postino, de bekende postbode uit het televisieprogramma ‘Iedereen Beroemd’ komt naar C-mine op 25 januari. Hij trok met brieven van Limburgse Italianen naar Italië en bracht zo vrienden en familie weer bij elkaar. Stadsmagazine 3600 bracht hem samen met brievenschrijver Gianni.

3600: Ief, hoe ben je op het idee gekomen voor dit project?

Ief: Mijn roots liggen in Limburg, maar ik woon ondertussen in Borgerhout. Als theatermaker reis ik het jaar rond van het ene cultuurhuis naar het andere, vaak in Limburg. Na de voorstelling rijd ik terug naar huis, naar Borgerhout, soms met het gevoel alsof ik van mijn thuis wégrijd. Met dat gemis wou ik iets doen. Plus, mijn vader was mijnwerker en ik had heel wat Italiaanse vrienden in de klas. De band met Italië is er dus altijd geweest. In al mijn projecten probeer ik mensen met elkaar te verbinden, dat doe ik ook als Ief Postino.

3600: Hoe heb je de 17 brievenschrijvers dan gevonden?

Ief: Door drie maanden lang nonstop de mijnstreek af te rijden en in Italiaanse winkels en cafétjes binnen te stappen op zoek naar mooie verhalen. Ik voelde meteen wie er passioneel aan wou deelnemen, en zo belandde ik in Genk bij Gianni Merola. Hij was eerst wat wantrouwig toen ik zijn schoenmakerij binnenwandelde.Hij dacht zeker dat ik een verkoper was (lacht).

3600: Je hebt dan toch uiteindelijk meegedaan Gianni. Naar wie ging je brief?

Gianni: Maar ik herkende je daarna onmiddellijk, Ief. Mijn eerste theatervoorstelling die ik op C-mine bijwoonde, was er eentje met jou! Ik wist ook meteen naar wie ik een brief wou schrijven: naar mijn Italiaanse nicht. Mijn familie komt uit het dorpje Minervino di Lecce, in de hak van Italië, en daar is Ief mijn brief persoonlijk gaan afgeven.

3600: Ief, je bent ook een uitgeweken Genkenaar gaan opzoeken in Italië. Welk verhaal zit daar achter?

Ief: Ik ben inderdaad ook Angelo Anastasi gaan bezoeken. Hij is de zoon van een Italiaanse mijnwerker van de eerste generatie en bracht zijn kinderen jeugdjaren door in Waterschei. Toen hij 17 jaar werd, besliste zijn vader om terug te keren naar Italië. Hij spreekt nog perfect Nederlands en leest nog elke maand stadsmagazine 3600 online! Zijn toenmalige buurjongen Louis Gelders schreef hem een brief, ze hadden mekaar al 48 jaar niet meer gehoord.

3600: Wat mogen we verwachten van de voorstelling?

Ief: Voor de televisiereeks moest elk verhaal teruggebracht worden tot 3 minuten, erg moeilijk natuurlijk. De theatervoorstelling duurt 70 minuten, waar ik veel meer in kwijt kan. Van de zoektocht tot de reis in Italië, het zit er allemaal in. Maar het briefgeheim blijft bewaard, de verhalen in de brieven zijn enkel voor de ogen van de schrijver en de ontvanger.

3600: We zijn alvast zeer benieuwd!

De voorstelling Post van Ief Postino is te zien op vrijdag 25 januari om 20.15 uur
Koop hier je tickets!