Ishtar: de keuken uit Irak

Gepubliceerd op donderdag 26 april 2018 17.29 u.
Elke maand trekt foodblogster Louise De Brabandere voor #genietersvangenk in 3600 langs de leukste eetplaatsen en -winkels in Genk. Deze keer gaat ze langs bij Dua Kedhom en Hareth al Rubie, twee programmeurs uit Irak, die een jaar geleden hun Irakees eethuis openden in hartje Genk.

 

“In Limburg zijn wij tot nu toe het enige Irakese restaurant. Omdat onze diploma’s van Bachelor in computerwetenschappen hier destijds niet erkend werden, besloten we onze andere passie te volgen. Ik ben opgegroeid in de keuken en kook al van kindsbeen af. Dat is de gewoonte in onze cultuur en ik doe dat ook heel graag. Uiteraard komen hier niet uitsluitend Irakezen, ook veel Belgen vinden de weg naar Ishtar. En dat maakt me heel blij en trots”, aldus Dua.

SPECIFIEKE KRUIDING

Het grote verschil met de Turkse en Marokkaanse keuken, die we in Genk beter kennen, is de kruiding. "Wij gebruiken heel specifieke kruiden uit onze regio, zoals sumac en za’atar”, gaat Dua verder. De dieprode sumac proef ik inderdaad in de dagschotel die ik bestel: bonen in tomatensaus met traag gegaard lamsvlees en aromatische rijst met sumac. Dat zoiets eenvoudig als rijst toch zo vol en rijk van smaak kan zijn, verbaast me. “Wij gebruiken heel kwaliteitsvolle basmatirijst, en dat maakt echt het verschil. Die is heel vol van smaak. De sumac geeft het geheel een frisse toets”, legt Dua uit. Zo simpel, maar zo lekker! Ook de hummus smaakt hier zoals het hoort: zijdezacht en op smaak gebracht met pittige olijfolie die het koppel uit Irak invoert.

WISSELENDE DAGSCHOTELS

Naast de vaste kaart biedt Ishtar elke dag een wisselende dagschotel aan 8 euro. Telkens typische gerechten uit de Irakese thuiskeuken waar Dua mee opgroeide en die ze nu ook zelf voor haar kinderen klaarmaakt. Zo eet je er op maandag 'Ruz we Bamya', ofte rijst met okrasaus. “Okra is een groente die je hier niet vaak treft. Ik vind het leuk om de klanten te laten kennismaken met smaken en ingrediënten van bij ons”. Woensdag staat in het teken van rode rijst met kip en op vrijdag staat er bulgur met gehakt en soep op het menu. Klinkt misschien eenvoudig, maar geloof me, Dua maakt er ongetwijfeld een lekkere, kruidige maaltijd van waarmee je de dag doorkomt.

KOFFIE OP ZAND

Afsluiten doe je met Dua’s lekkere koekjes en een traditionele koffie. “Onze koffie wordt hier op de aloude Irakese manier gezet: op zand en met een vleugje kardemom, een fris en aromatisch kruid dat heel gezond is”, sluit Dua af.

Ishtar: Dieplaan 31

Menu en meer info op hun website