Jason Serdons is vrijwillig seingever

Vrijwilliger Jason Serdons staat klaar om voor de vijfde keer op rij te vrijwilligen als seingever voor Genk Loopt op 5 mei. Ook dit jaar trekt hij niet alleen naar het evenement: ‘Vrijwilliger zijn is zo veel leuker als je dat met iemand samen kan doen.’ En daarmee bedoelt Jason zijn eigen vriendin. Ook zij werkt al sinds enkele jaren als vrijwillig seingever voor hét Limburgse loopevenement bij uitstek.

Seingevers doen waarschijnlijk meer dan met een vlagje zwaaien?

Jason: Als seingever zorg je ervoor dat de deelnemers aan het loopevenement de juiste kant op lopen. Soms betekent dat ook dat je nadarhekken moet verplaatsen. Eigenlijk moet je goed weten hoe het parcours loopt. Ook niet onbelangrijk: enthousiasme. Als seingever kan je moeilijk blazend aan de kant van de weg staan. Een dosis goesting moet je die dag zeker meebrengen.

Waarom vind jij het zo leuk om seingever te zijn bij Genk Loopt?

Jason: Ik beschouw het als een gezellig dagje uit met mijn vriendin. We staan altijd bij een knooppunt aan de Molenvijver. Een fijnere locatie, zeker bij mooi weer en in goed gezelschap, is toch moeilijk denkbaar? Daarnaast geeft het mij een goed gevoel iets te kunnen doen voor onze stad en mee te helpen om Genk Loopt te laten plaatsvinden. Zonder vrijwilligers gaat Genk Loopt niet door. Bovendien koester ik de hoop dat de aanwezigheid van veel vrijwilligers de stad aanmoedigt om meer van dit soort evenementen te organiseren.

Word je als vrijwilliger goed begeleid door de Dienst Sport van de stad?

Jason: Op voorhand word je als vrijwilliger gebrieft en ontvang je een infobundel. Daarna krijg je je plaats toegewezen. Voor de lopers voorbijtrekken, rijdt iemand van de sportdienst nog even langs om te zien of je op de correcte plaats staat en je opdracht kent. Ik wil maar zeggen: als vrijwilliger heb je na die instructies geen vragen meer en weet je wat er van je wordt verwacht. Dat is heel veel waard voor een vrijwilliger!

Wat krijg je als vrijwilliger terug voor je inzet tijdens Genk Loopt?

Jason: Allereerst krijg je een leuke dag aangeboden in een gedreven en professioneel team. Als vrijwilliger word je best in de watten gelegd: behalve een vergoeding krijg je ook een lunchpakket, koffiekoeken en een drankje. Daarvoor doe ik het niet, maar het is sympathieke blijk van waardering.

Heb je eerder nog ander vrijwilligerswerk gedaan?

Jason: Een tijd geleden heb ik ingetekend op het aanbod van de stad om een inleefreis naar het Zuiden te maken. Van opleiding ben ik industrieel ingenieur. Drie maanden heb ik in Kenia meegewerkt aan de bouw van een zonneboiler. Het viel me meteen op dat van de plannen die we hadden gemaakt voor we afreisden ter plaatse niet veel overbleef. De materialen waarvan we vertrokken waren in onze berekeningen waren niet allemaal beschikbaar. Ook de communicatie liep er anders dan ik gewoon was. Best een uitdaging en een leuke ervaring.

 

Ook zo’n zin om te vrijwilligen?

Neem dan zeker eens een kijkje in de vacaturedatabank voor vrijwilligers. Een aanrader zijn ook de vrijwilligersvacatures in de kijker.