Jef Blokken vrijwilligt als voorzitter bij de Heikneuters

Gepubliceerd op donderdag 21 maart 2019 15.44 u.
Wandelvereniging De Heikneuters bestaat in april 2019 50 jaar. Naar aanleiding daarvan ontvangt de vereniging van voorzitter Jef Blokken als een van de eerste wandelclubs een koninklijke titel. Daartoe organiseren De Heikneuters een academische zitting op 22 maart in het Casino in Waterschei.

Met gepaste trots licht Jef, die al meer dan 15 jaar voorzitter is, toe waarom wandelen genieten is en waar de club zijn kracht haalt. ‘Ons jubileum moet de kroon op mijn werk als voorzitter worden’, straalt hij.

 

Wat is een kneuter eigenlijk?

Jef: Veel mensen denken onterecht dat onze naam verwijst naar de kleine boeren die vroeger onze streken bevolkten. Maar eigenlijk is een kneuter een barmsijsje, een lokale vogel die zich goed voelt op de heide. Je merkt het: de link met onze club is meteen gelegd.

 

Wat begrijpen mensen met een lage dunk van wandelen niet goed?

Jef: Wandelen is goed voor de geest en het lichaam. Ook heel wat hartchirurgen en andere dokters raden mensen van verschillende leeftijden aan voldoende te wandelen. In onze club vind je heel wat bijzonder geoefende wandelaars, die best indrukwekkende afstanden afleggen. De suggestie dat wandelen alleen maar voor oude mensen zou zijn, wordt het best ontkracht door het succes van de Dodentocht bij jonge mensen.

 

Wandelen wordt weleens saai genoemd. Waarin schuilt voor jou de grootste aantrekkingskracht van een stevige wandeling?

Jef: Een wandeling is in de eerste plaats een ontdekkingstocht in een voortdurend veranderend landschap. Je ziet telkens nieuwe elementen en wordt geprikkeld door de invloed van de seizoenen. Ook is een wandeling de ultieme manier om je zintuigen wakker te maken. De natuur is altijd vol geluiden en geuren. En natuurlijk praten de clubleden met elkaar over hun dagelijkse bezorgdheden. Zo wordt een wandeling tegelijkertijd een vlucht uit en een onderdompeling in het dagelijks leven. Heerlijk!

 

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

Jef: Ik ben bijzonder fier om voorzitter te zijn van een vereniging die haar kracht haalt uit de inzet van haar vrijwilligers. Wij hebben maar liefst zestig vrijwilligers op 450 leden. Zij pijlen onder andere de wandelingen uit en verzorgen de volledige catering. Het mooist aan onze vrijwilligers is dat het échte vrijwilligers zijn: ze werken volledig onbezoldigd. Ze ontvangen zelfs niets voor hun onkosten. Zonder hen bestonden wij niet.

 

Hoe belangrijk is de dankbaarheid van de leden voor jouw inzet als vrijwilliger?

Jef: Dankbaarheid is leuk, maar zeker niet de reden waarom ik vrijwilliger ben. Vrijwilliger zijn heb ik via mijn opvoeding meegekregen. Het gevoel van voldoening dat mijn vrijwilligerswerk mij geeft, is onvervangbaar.

 

Wat heb je geleerd door te vrijwilligen?

Jef: Als vrijwilliger heb ik leren relativeren en ben ik veel ruimdenkender geworden. De aard van je werk en de aparte verloning (knipoogt) die je ervoor krijgt, dwingen je om buiten de plat getreden paden te gaan en het beste van jezelf te geven.

 

Contactgegevens

Jef Blokken

jef.blokken@heikneuters.be

www.heikneuters.be

089 38 54 21

 

 

Klik hier om de volledige Horizon te lezen