Jeugdwelzijnswerk GIGOS in de kijker

Gepubliceerd op maandag 30 oktober 2023 11 u.
Er waait een frisse wind door GIGOS, het Genks jeugdwelzijnswerk. "Dit najaar lanceerden we ons werkjaar in een nieuw, kleurrijk jasje. Op 30 november organiseren we een themadag rond jeugd en identiteitsontwikkeling", vertelt directeur Angelo Delrio aan stadsmagazine 3600.

GIGOS heeft 7 werkingen: Sledderlo, Kolderbos, Nieuwe Kempen, Termien, Waterschei,
Winterslag en Zwartberg. Ruim 35 medewerkers en ook vrijwilligers begeleiden de kinderen en jongeren op wekelijkse basis. "Het jeugdwelzijnswerk onder de vleugels van GIGOS bestaat dit jaar trouwens 18 jaar. Het daarmee heeft onze organisatie de volwassen leeftijd bereikt!", lacht Angelo Delrio die al ruim een jaar GIGOS leidt.

"Voor onze jongeren is GIGOS niet zomaar een jeugdhuis, het is een warme familie.”

Met werkingen in zeven wijken staat het Genkse jeugdwelzijnswerk sterk in Genk. Wie zien jullie op de activiteiten van GIGOS?

Angelo: “Dat zijn voornamelijk kinderen, tieners en jongeren uit de wijk zelf. Onze basiswerking en ateliers bereiken toch een 1000-tal deelnemers. Ze zijn tussen 5 en 25 jaar en nemen wekelijks of toch regelmatig deel per leeftijdsgroep. Onze nabijheid in de wijk is belangrijk. Voor onze jongeren is GIGOS niet zomaar een jeugdhuis, het is een warme familie.”

Jullie bieden met SWAMP ook toffe ateliers aan. Welke projecten zijn er zoal?

Angelo: “Onze artistieke en culturele ateliers zijn een belangrijk onderdeel van onze werking. Ze kennen een lange traditie. Denk aan straattheater Yawar uit Sledderlo, nog steeds aanwezig op topparades zoals de O-parade in Genk of de Zinneke Parade in Brussel. En ook fotoatelier Zwiep uit Waterschei heeft al veel talent voortgebracht. Deze werkingen hebben een sterke basis gelegd voor de huidige generatie. Sommigen zijn nu zelf begeleider bij ons. Ondertussen zijn er ook nieuwe ateliers, zoals dans, met ongeveer 90 deelnemers uit alle wijken. Wekelijks oefenen ze in de nieuwe danszaal in het wijkcentrum Londot in Zwartberg.”

Talent en taal staan centraal in jullie werking. Hoe proberen jullie dat te stimuleren?

Angelo: “GIGOS bezorgt kinderen en jongeren niet alleen een leuke tijd, we bieden hen ook een houvast, een fundament waarop ze kunnen groeien en hun talenten aanspreken. Via onze motivatiecoaches maken we jongeren ook bewust van het belang van een diploma. Hetzelfde voor taal. In onze zeer diverse werking spreken we Nederlands. Onze talentfluisteraars gaan er ook actief mee aan de slag en stimuleren Nederlands via bepaalde methodieken.”

Hoe was jullie zomer?

Angelo: “Fantastisch! Fijn om te zien hoe jongeren creatief aan de slag gaan. Om maar een voorbeeld te geven: in Sledderlo hebben jongeren met hun begeleiders zomaar eventjes een foodtruck in elkaar gestoken en in de zomermaanden uitgebaat, met lokale producten. Ze zijn zelfs gevraagd voor het volgende seizoen van ‘Iedereen donderdagt’ en ‘Vollebak Vennestraat’ (lacht). En ook heel knap is de moestuin die in Sledderlo is aangelegd is. Kinderen gingen eerst in de leer bij een Genkse bioboer en daarna gingen ze zelf aan de slag.“

Jullie organiseren binnenkort een studiedag. Wat is het thema en wie kan er deelnemen?

Angelo: "We brengen op 30 november delen 6 verschillende organisaties en 200 professionals hun expertise in de hedendaagse jongerencultuur, die van Generatie Z. Het gaat onder meer over identiteitsontwikkeling bij jongeren maar hoe ze omgaan met diversiteit, genderstereotypen en verantwoordelijkheid. De studiedag 'GEN Z' is vooral bedoeld voor professionals en organisaties die in contact staan met jongeren of hen begeleiden. Ook stad Genk en Rotary Genk zetten hun schouders onder deze dag en faciliteren ons."

Meer weten over de studiedag?

Lees hier verder

Meer weten over GIGOS, deelnemen, vrijwilliger of medewerker worden?

Lees meer