Jo Peeters (46), decormaker en geboren optimist

Gepubliceerd op donderdag 11 juni 2020 17.25 u.
Van het tuinhuis bij zijn ouders tot een bloeiend bedrijf op C-mine. In 20 jaar tijd is Deusjevoo, het bedrijf van Jo Peters, uitgegroeid tot marktleider in decorbouw. De kans dat de filmset van je favoriete tv-serie op C-mine gemaakt werd, is bijzonder groot.

Jo, wat mogen we over jou weten?

Jo: “Ik ben afkomstig uit Houthalen, maar heb een enorme sterke band met Genk. Bijna mijn volledige studententijd bracht ik hier door en mijn bedrijf is al 7 jaar op C-mine gevestigd. Ik noem mezelf een geboren optimist. Ik zie vooral de leuke dingen in het leven en wil de wereld blijer maken met wat we hier bedenken en maken.”

Creatief optimist, kan je daarvoor studeren?

Jo: “Geen idee, maar tot ik naar de kunstschool mocht gaan, was ik iemand die eerder achteraan bengelde op school. Ik vond pas echt mijn draai toen ik naar de kunstschool en daarna naar het hoger kunstonderwijs in Genk ging.”

Maar hoe kwam je tot decorbouw?

Jo: “Ik koos voor een filmopleiding. Want als je een perfecte set of een deco rwil maken voor tv-producties of evenementen, moet je alles door de bril van een regisseur kunnen bekijken. Geluid, camera en licht zijn dan heel belangrijk. Dat had ik niet kunnen bereiken als ik bijvoorbeeld interieurbouw was gaan studeren.”

Je bedrijf staat aan de top in de Benelux. Hoe doorsta je de coronacrisis?

Jo: “Het zijn zeer moeilijke tijden. De sector staat op overlevingsmodus. Er zijn medewerkers op technische werkloosheid gezet, maar we hopen stilaan mensen te kunnen terugroepen. De event- en showbizzsector is zeer zwaar getroffen. We verkopen geen broodjes, maar doen projecten in opdracht van productiehuizen, waaraan we soms maanden moeten werken. Zonder perspectief is dat moeilijk. Ik denk eerlijk gezegd dat april volgend jaar een realistische timing is waarop we min of meer in een ‘normale’ flow zitten. Maar ik hoop natuurlijk eerder”.

Maakt zo’n crisis je brein creatiever?

Jo: “Iedereen zoekt naar nieuwe dingen in een crisis en dat is positief. Eenmaal per dag hou ik online een zolderkamergesprek met iemand uit mijn netwerk. Dat kan een jonge ondernemer zijn met een specifieke vraag, of gewoon iemand die even het hart wil luchten. De gesprekjes duren maximum 25 minuten en gaan over heel uiteenlopende dingen. Fijn te horen hoe oplossingsgericht mensen denken. Ik heb nog gesprekken voor wéken ingeboekt (lacht). Ik ga dit blijven doen!”

Heeft de crisis je al een goed idee opgebracht?

Jo: “Ik denk dat iedereen het eens is dat online werken en vergaderen een blijver is. En dan moet je ook tiptop in beeld komen. Dus heb ik samen met Luc Peumans van Painting With Light, mijn buurman op C-mine, een veilige mini-studio gemaakt van amper 2,5 vierkante meter groot. Als je hierin plaatsneemt, zijn belichting, camerastandpunt en geluid meteen perfect!”

Wat hoop je nog voor de toekomst?

Jo: ”Dat we dit allemaal snel te boven komen. Dat mijn medewerkers weer terug kunnen werken en dat onze kinderen weer naar school kunnen, liefst ook even in de zomermaanden, zodat het leven terug hervat kan worden.”

TIP VAN JO: C-MINE IN JE BUBBEL

Iedereen zit nog grotendeels in zijn bubbel, maar misschien wil je er toch al eens op uit trekken voor wat cultuur en ontspanning?

Op C-mine zijn er nog geen voorstellingen of films, maar het Energiegebouw is terug open. Daar kan je opnieuw de expo over social designer Victor Papanek gaan bekijken. Fiets dan gerust eens langs bij Deusjevoo op C-mine. Ons gebouw bestaat uit 50 procent glas en binnenspieken mag!

Wil je zien wat creatieve bedrijven op C-mine doen? De reportage uit 2018 doet mij weer even ‘dromen’ naar vroeger, maar houdt me ook sterk voor de toekomst.