Jonge groentjes voor iedereen!

Gepubliceerd op woensdag 24 februari 2021 13.01 u.
Voel jij de lente ook al kriebelen? Dan heeft het Heempark een leuk cadeautje voor jou: een setje met zaadjes voor je eigen tomaatjes, sla en zonnebloemen. Want niets zo leuk als jouw vensterbank of tuin opnieuw tot leven zien komen na een donkere winter.

In het Heempark ligt een hele grote moestuin die onderhouden wordt door vrijwilligers van het
Heempark en VELT. En die willen maar al te graag heel Genk aan het zaaien, planten en tuinieren zetten.

HET GENOT VAN TUINIEREN

“Onze ploeg tuiniers is het afgelopen jaar flink uitgebreid”, vertelt Ellen Hendrix. “Veel Genkenaren hebben dankzij corona de vorige lente bewuster meegemaakt en zijn gaan
genieten van tuinieren.”

Elk van de vrijwilligers in het Heempark heeft een eigen reden om in de tuin te werken. “Ik kom tot rust door met mijn handen in de aarde te wroeten” vertelt Noor. “Ik ben geboeid door de kracht van de natuur en het nieuwe leven. Het is echt fascinerend om te zien hoe zaailingen in potjes groeien tot ze klaar zijn om in je tuin te planten.”

“Meer biodiversiteit is ook het sterkste wapen tegen ziektes en pandemieën. En dat begint in je huis en je tuin", zegt vrijwilliger Marc. "We kunnen de strijd tegen corona aangaan met vensterbanken vol zaailingen en straten vol moestuinen. Veel werk is het niet, je steekt er zoveel goesting en energie in als je wilt."

GRATIS STARTERSPAKKET

Dankzij dit enthousiasme is ook een droom van het Heempark gaan groeien. Ze willen heel Genk aan het tuinieren krijgen en daarom bedachten ze het plan ‘Jonge Groentjes’.
Ellen: “Om iedereen op weg te helpen kan je vanaf 15 maart een gratis startsetje met zaden afhalen in het Heempark of in één van de Genkse wijkcentra. Wie nog meer zaadjes nodig heeft kan ook terecht in onze zadenbib in het Heempark. Dat is een rekje waar je gratis zaadjes mag afnemen, in ruil voor de belofte om er ook eens wat terug te brengen.”

OOK VOOR SCHOLEN

De voorraad is groot, maar niet oneindig. Ellen raadt aan om zo snel mogelijk je pakje uit te halen. Dit aanbod geldt voor alle Genkenaren én ook voor scholen.

DOE MEE AAN JONGE GROENTJES!

Haal vanaf 15 maart je starterspakket met zaadjes in het Heempark of een wijkcentrum.

Kijk op www.heempark.be/jongegroentjes en je kan al starten met zaaien in maart! 


MEER TIPS VAN HET HEEMPARK


Hoe plant ik een boom?
Boomverzorger Johan Ubachs vertelt je er alles over tijdens een online lezing op 15 maart 2021 om 20 uur. Inschrijven doe je via de website van het Heempark.


• Is je kindje geboren in 2020? Op 13 maart 2021 plant het Heempark de symbolische geboorteboom: www.heempark.be/geboorteboom


Goede raad nodig voor je tuin? Vraag gratis advies aan een Tuinranger. Meer info via het Heempark!