Jongeren JVS-Descartes vieren 50 jaar sterrenkundig enthousiasme

Gepubliceerd op zaterdag 26 maart 2022 10.45 u.
Persbericht van 26 maart 2022

Op 27 maart is het exact 50 jaar geleden dat JVS-Descartes, de Genkse jeugdvereniging voor sterrenkunde, opgericht werd door Lode Vanhoutte. Dit initiatief is uitgegroeid tot een jeugdbeweging die generaties van jongeren uit heel Limburg met sterrenkunde en wetenschap heeft verbonden en die heeft geleid tot de bouw van de Cosmodrome. Op 26 maart vieren zij in de Cosmodrome te Genk hun gouden jubileum.

JVS-Descartes is een Genkse jeugdvereniging met als doel “de popularisatie van sterrenkunde en aanverwante wetenschappen bij jongeren” en richt zich op de 10 tot 25 jarigen. Net zoals elke jeugdbeweging organiseren ze activiteiten met sport, spel en een zomerkamp.

Popularisatie

Maar JVS-Descartes is meer dan een jeugdbeweging. Dat heeft alles te maken met hun doel, popularisatie. Hiervoor organiseren ze cursussen en lezingen, lanceren ze microraketten en kijken ze met hun telescopen naar de sterrenhemel. Ze geven ook workshops, (co-)organiseren wetenschaps-evenementen, onderhouden ze een sterrenkundige blog en lanceren technische projecten zoals een weerballon met ingebouwde camera.

Jeugdig enthousiasme

JVS-Descartes zit vol jeugdig enthousiasme. En dat is altijd zo geweest. Op 27 maart in 1972 werd de jeugdbeweging in Genk opgericht door Lode Vanhoutte. Zijn zoon, Paul Vanhoutte werd de eerste voorzitter van JVS-Descartes. De vereniging bestond toen uit 12 tot 15 jarigen. Eén jaar na hun ontstaan kwamen ze met een zeer ambitieus plan: vóór juli 1975 een sterrenwacht neerzetten in Limburg. Lode schreef toen: “Die krijgen we niet, we moeten die zelf ‘veroveren’!”
Mede dankzij de inspirerende ondersteuning van Armand Pien, de voormalige weerman van de BRT, besloot JVS-Descartes dit te verwezenlijken door samen te werken met de stad Genk. Op initiatief van JVS-Descartes werd hiervoor de ‘VZW Limburgse Volkssterrenwacht’ opgericht en dat resulteerde vervolgens in de bouw van de Cosmodrome.

JVS ontving alvast mooie felicitaties voor hun jubileum:
Minister Benjamin Dalle: “Blijf vooral jullie jonge nieuwsgierige zelve. Ga op ontdekkingstocht door het heelal want zo zal je veel meer begrijpen van wat hier allemaal op deze aardbol afspeelt.”

Weerman Frank Deboosere: “Wij [JVS-Kern Pallas] hadden een beetje het probleem van verjonging. Dat hebben jullie bij Descartes natuurlijk perfect gedaan via de sterrenwacht in Genk. Daar is voortdurend beweging en daar kan je voortdurend kijken naar opvolging en zorgen voor nieuwe instroom van mensen. Chapeau om dat 50 jaar vol te houden, dat is niet niets!”

Oorsprong naamgeving JVS:

Het voorvoegsel ‘JVS’ slaat op het feit dat we onderdeel zijn van de overkoepelende Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde (jeugdafdeling van de Vlaamse VVS). “Descartes” is de naam van onze lokale afdeling en verwijst naar de krater waar Apollo 16 landde rond de tijd van onze oprichting.

MEER INFO
https://www.jvs-descartes.org/jubileum/
https://www.jvs-descartes.org/
https://www.jvs-descartes.org/selena/2021/jvs-descartes-beginjaren/