Joris is trompetist bij de harmonie

Gepubliceerd op woensdag 20 december 2023 16.21 u.
Dat Joris als 13-jarige bij Het Koninklijke Harmonieorkest van Waterschei en Zwartberg aansloot, was geen toeval. Zijn ouders waren muzikaal en grootvader Jozef Olaerts stond in 1969 mee aan de wieg van dit grote orkest.

Muziekschool

Joris Hermans (39) groeide op in Oud-Waterschei met een koperblazer. Zijn grootvader speelde trompet en tuba. “Voor mij was de Genkse muziekschool dan ook een evidente keuze. Trompet is niet het makkelijkste instrument. Je moet veel techniek beheersen. Het vraagt veel oefening en samenspel. Dat doen we wekelijks op onze repetitie in zaal de Kring. Jaarlijks luisteren we evenementen op zoals 1 mei, Sint-Maarten en jaarlijks geven we enkele grote concerten.

"De tijd van de hoempapa muziek is al lang voorbij"

Succes

De harmonie van Waterschei Zwartberg is de jongste jaren gegroeid van 35 naar 83 leden. Vanwaar dit succes? “We vormen een heel fijne groep. Ook onze dirigent Sven Crijns is top en we maken goede muziekkeuzes. Filmmuziek en concertwerken zijn erg in trek maar ook hedendaagse nummers van Coldplay of Amy Whinehouse passeren bij ons de revue. De tijd van de hoempapa muziek is lang voorbij”, lacht Joris.

Metal

Joris’ vrouw speelt ook bij de harmonie. Dat ze hun passie (nog) niet hebben kunnen overbrengen op hun kinderen, vinden ze niet zo erg. “Thuis zijn we muzikaal breed ingesteld. Niets moet, alles kan. Dus zet ik ook al eens metal of hard rock op,” knipoogt hij.