Kattevennen in de kijker

Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021 14.26 u.
Wie zegt Kattevennen, zegt wandelen, minigolven, fietsen, paardrijden, kijken naar planeten en sterren … Dit domein is dan ook niet onder één hoedje te vangen. Het recreatief en sportief aanbod is nu gebundeld onder één centraal thema: Cosmic Adventure. Een overzicht van vroeger tot nu!

Dankzij de nodige investeringen van alle partners op de site is publiekslieveling Kattevennen in 60 jaar tijd kunnen uitgroeien tot een toplocatie voor sport, wetenschap en avontuur Om te weten waarom Kattevennen uitgegroeid is tot wat het vandaag is, moeten we even teruggaan in de tijd.

Van bescheiden recreatieoord naar Cosmic Adventure

De naam Kattevennen komt wellicht van het Engelse ‘cattle’, dat vee betekent. Ruim 100 jaar geleden was dit een waterplaats voor dieren. Door de mijnen werden er massaal dennen aangeplant. Het gebied werd zo droger maar ook toegankelijker. Vanaf de jaren 1960 kwam er steeds meer recreatie richting dit domein. De eerste sportclub die zich hier kwam vestigen was de Ruiterclub Genk in 1965.

Race naar de sterren

In de jaren 70 zijn Genkenaren beginnen ijveren voor een Limburgse Volkssterrenwacht in Kattevennen. Door de opeenvolgende ruimtereizen nam de interesse in het heelal en de sterrenkunde immers toe. Al snel volgende de eerste cursussen sterrenkunde maar het was nog wachten tot 1984 toen het planetarium met de waarnemingskoepel feestelijk opende. Tien jaar later werd het gebouw uitgebreid met een projectiekoepel. Het planetarium werd ondertussen al enkele keren vernieuwd met in 2010 de opening van de 360° full dome. Deze attractie kreeg de nieuwe naam Cosmodrome en is nu een hotspot voor natuur- en ruimtewetenschap.

Toegangspoort sinds 2008

Kattevennen werd in 2008 een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen en dat was een mijlpaal. Want zo werd Genk nog steviger vastgepind op de kaart van het natuurtoerisme. Voortaan zou de stad de troeven van natuur, wetenschap en sport ook als geheel uitspelen onder de noemer van ‘cosmic adventure’. En daar hoorde ook een outdooraanbod. Zo kwam er onder meer een grote speeltuin in het teken van planeten en een uitdagend wandelaanbod, waaronder de avontuurlijke ‘Stokkenmanroute’. Ook het outdoor-programma met (astro) sterren rangers werd uitgebreider.

Meer sport op een plek

Sport Vlaanderen is de afgelopen jaren blijven investeren in recreatiesport en topsport in Kattevennen. Zo is er voor wielerfanaten een gloednieuwe Pumptrack en Bikepark bijgekomen. Dit golvend circuit is ondertussen erg geliefd bij mountainbikers, BMX’ers, steppers en skaters. Ook op de paardensport wordt volop ingezet. Recent is er een nieuwe buitenpiste aangelegd en ook de renovatie van de maneges en stallen staat op het 'te doen'-lijstje.

Spektakel op de piste

Maar de nieuwe blikvanger is ongetwijfeld de ‘dry slope’, een piste voor snowboarders en skiërs. Die is gebouwd op de plek waar eerst de oude skipiste lag. De schansen van 20 en 35 meter hoog hebben luchtkussens die bescherming bieden bij de landing. Hier zullen topsporters uit heel Europa trainen voor belangrijke wedstrijden zoals de Olympische Winterspelen. Wereldwijd zijn er maar een vijftal, waarvan deze constructie de meeste innovatieve mag genoemd worden. De kleine piste wordt nu al gebruikt. Dat biedt geregeld een spectaculair zicht waarvoor wandelaars en fietsers graag even halt houden.

Bliksemtrap met uitzicht

De dry slope heeft trouwens een leuk extraatje. Aan de hoge schans ligt een trap in de vorm van een Bliksemschicht. Vanaf het najaar zal die ook open zijn voor het publiek. Bovenop deze nieuwe landmark zal je kunnen genieten van een fantastisch uitzicht.

Zachte verbinding met Genk-Centrum

De uitbouw van de site vraagt ook om een goede bereikbaarheid. Daarom komt er een nieuwe toegangsweg en meer parkeerruimte. Auto’s, campers en paardentrailers zullen binnenkort via de Bronbosstraat het domein binnenrijden naar een nieuwe parking. De huidige toegangsweg is dan exclusief voor fietsers en wandelaars, en wordt zo de ‘zachte verbinding’ met het Heempark, Molenvijverpark en het stadscentrum.

Gezonde natuur

In Kattevennen staan natuur, mens en dier dicht bij elkaar. Een goed evenwicht is nodig en dus zet de stad hier volop in op ecologische bosbeheer. Dat wil zeggen dat het overwegend naaldbos geleidelijk omgevormd wordt tot een gemengd bos. Het afgelopen jaar werd er op drie plaatsen gekapt maar tegelijk werden er veel nieuwe bomen aangeplant. Meer variatie is niet alleen aangenamer voor wandelaars, maar zorgt ook voor een gezond en sterk bos. Lees zeker de infobordjes op één van je wandelingen!

Avontuurlijk slapen

Kattevennen heeft nu al horeca en verblijfsmogelijkheden maar die worden binnenkort nog uitgebreid. Een hapje eten of iets drinken kon je al in eetcafé ‘Kattevenia’ aan de manege of in taverne ‘de Krater’ aan de speeltuin. De Krater krijgt trouwens nieuwe Genkse uitbaters en wordt volledig vernieuwd. Kattevennen heeft overnachtingsmogelijkheden op een mobilehomeparking en in de vakantiewoning Twinstone Lodge. Deze lodge in het groen biedt ook mogelijkheden voor bedrijven. Maar bij Cosmic Adventure horen uiteraard nog meer avontuurlijke logies en dat is de stad nog volop aan het uitwerken met de partners.

Kattevennen bezoeken? 

Benieuwd wat Kattevennen jou te bieden heeft? Neem alvast een kijkje op de website!

www.kattevennen.be