Ken jij het werkstation al?

Gepubliceerd op maandag 30 mei 2022 15.23 u.
Het Werkstation aan de Europalaan is de uitvalsbasis van de jobcoaches van stad Genk. Hier helpen ze werkzoekenden die kort geschoold zijn of al heel lang werk zoeken. Het hele jaar door bieden ze hen nieuwe opleidingen en ontmoetingen met mogelijke toekomstige werkgevers aan.

DUURZAME ARBEIDSPLEK

“Wij gaan samen met Genkenaren op weg naar werk of een opleiding. Onze vier jobcoaches zoeken een unieke match tussen Genkse werkgevers en werkzoekenden met als einddoel een arbeidsplek waar ze langere tijd aan de slag kunnen,” legt Rita Bianchi, diensthoofd Tewerkstelling uit.

MEET & GREET

“Onze begeleiding is persoonlijk of in groep”, zegt jobcoach Saïd Ait Aadi. “Bij onze Meet & Greets kunnen werkgevers zelf hun bedrijf voorstellen en openstaande vacatures toelichten. Daarna kunnen ze onmiddellijk in gesprek gaan met geïnteresseerde kandidaten. Is er een match? Dan is er een Genkenaar aan de slag!”

PROBLEMEN AANPAKKEN

Vaak hebben werkzoekenden die het Werkstation bezoeken nog andere kwesties. Korte scholing of gebrek aan werkervaring zijn immers niet het enige probleem, ook thuissituaties of sociale moeilijkheden liggen soms in de weg. “We nemen hen daarom mee in een voortraject”, verduidelijkt Saïd. “Wanneer Nederlands een probleem vormt, combineren we dit met taalles van Ligo, het vroegere centrum voor Basiseducatie.”

“Uiteraard ligt de focus ook op de ondersteuning van de reguliere arbeidsmarkt”, vult jobcoach Maarten Hansen. We werken goed samen met onze partners zoals de VDAB en gespecialiseerde opleiders zoals Travi of Orios.”

NAAR DE WIJKEN

Onze jobcoaches zijn ook werkzaam in de wijken. Ze trekken onder meer naar scholen om workshops ‘solliciteren’ te geven. “We merken dat een goed cv opstellen of jezelf voorstellen niet voor iedereen even gemakkelijk is. Daarom willen we leerlingen al op de schoolbanken hierop voorbereiden”, zegt jobcoach Isabel Poddighe.

MOOIE RESULTATEN

Dit voorjaar hield het werkstation al twee jobbeurzen samen met hun partners en hielpen ze 53 studenten en 30 werkzoekenden. “Daarvan ging een groot deel effectief aan de slag in een job of een opleiding als poetshulp, horecamedewerker of logistiek medewerker. Want voor wie een passie heeft, is er altijd wel een plekje op de arbeidsmarkt”, besluit jobcoach Annelies Geusens.

Foto: De jobcoaches van het werkstation van links naar rechts: Rita Bianchi (coördinator), Saïd Ait Aadi, Annelies Geusens, Isabel Poddighe en Maarten Hansen.

Opleidingen en jobbeurzen in 2022

- 13 juni: opleiding hef- of reachtruck i.s.m Qrios: 5-daagse opleiding
- 23 juni: jobbeurs voor alle sectoren i.s.m. Travi
- juni: Meet & Greet met vzw De Sluis, een opleidings- en
tewerkstellingsinitiatief in de sector meubelmakerij / houtwerk
- 24 oktober: opleiding hef- of reachtruck i.s.m Qrios: 5-daagse opleiding
- 3 november: jobbeurs voor alle sectoren i.s.m. Travi
- opleiding tot poetshulp van 5 weken, i.s.m. VDAB en vzw IN-Z. Infomoment
- op 18 oktober, start opleiding 8 november
- opleiding medewerker grootkeuken of horeca van 7 weken, i.s.m.
Sodexo en VDAB. Infomoment op 25 oktober, start opleiding 7 november

Lees meer over het werkstation