Kham Phet: authentieke smaken uit Thailand

Het gezellige restaurant Kham Phet is een echte familiezaak, gelegen in het voormalige klooster op de Onderwijslaan. Daniel Gazzola verbouwde de zaak en zijn vrouw Kallaya Khamphu runt de keuken. “Het was altijd mijn droom om Belgen met de authentieke smaken van mijn thuisland te laten kennismaken”, verklapt Kallaya. “Hier breng ik de gerechten waarmee ik zelf opgroeide. Want écht Thais koken, kan je pas als je ermee grootgebracht bent.”

Pikant of mild

“De Udon-keuken, de regio waaruit mijn vrouw afkomstig is, staat gekend als zéér pikant. Toch brengen we een iets mildere variant om het voor onze klanten aangenaam te houden”, lacht Daniel. “De meeste Belgen zijn hevige pikante smaken niet gewoon. Maar voor wie het wel wil, is er een aparte kaart, met alle écht spicy gerechten zoals ze in Thailand geserveerd worden.”

Open keuken

Zelf ben ik na een reis door de Udon-regio, jaren geleden, volledig verknocht aan laab, een pittig varkensgehakt geserveerd met rauwe groenten en verse kruiden. Tot mijn grote vreugde vind ik hem hier op de kaart. Kallaya nodigt me uit in haar open keuken voor een privé workshop. Zin in een exotische smaakbom? Maak dan zeker eens deze Thaise laab.

Recept: Laab

Voor 2 personen

  • 4 el droge rijst
  • 400 g varkensgehakt
  • 75 ml kippenbouillon
  • 2 el limoensap
  • 1 el vissaus
  • 1 tl suiker
  • snuf zout
  • 1 chilipepertje, fijngesneden
  • 1 limoenblaadje, versnipperd
  • ½ rode ui, versnipperd
  • 1 lente-ui, versnipperd
  • Afwerking: koriander, munt, partje spitskool, groene bonen en gekookte rijst.

Bereiding

Verhit een droge pan op een middelhoog vuur. Doe er de droge rijst in en laat in 10 min. goudbruin bakken. Roer regelmatig. Stamp de rijst in een vijzel tot poeder.

Verhit een pan op een middelhoog vuur. Doe er de bouillon en het gehakt in en roerbak in enkele minuten gaar. Voeg vervolgens het limoensap, de vissaus, suiker, zout, chilipepertje, limoenblaadje, rode ui en lente-ui toe. Laat nog 1 minuut doorwarmen en dien op met koriander, munt, spitskool, groene bonen en gekookte rijst.